Voormalig teambaas van Renault, Flavio Briatore, sleept internationale autosportfederatie FIA voor de rechter. De Italiaan is ervan overtuigd dat hij onterecht voorgoed is verbannen uit de Formule 1.Briatore werd van alle betrokkenen bij de wedstrijdvervalsing in Singapore 2008 het zwaarst gestraft. De World Motor Sport Council van de FIA wees Briatore aan als hoofdschuldige en oordeelde dat hij voorgoed verbannen moest worden uit de autosport.

Sindsdien heeft de flamboyante Italiaan zich niet meer vertoond in de Formule 1, maar achter de schermen werkt hij eraan om het vonnis aan te vechten. In een officiële verklaring kondigde Briatore afgelopen zondag aan dat hij naar de rechter in Parijs stapt.

“In dit geval is de FIA gebruikt om wraak te nemen op één persoon”, verklaarde Briatore. “Dit vonnis is juridisch gezien absurd en ik weet zeker dat de onafhankelijke, Franse rechtbank deze zaak zal oplossen.”

Briatore is van mening dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar het botsbedrog van Singapore en dat de FIA niet onpartijdig heeft gehandeld. Bovendien vindt de Italiaan dat de federatie misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie om Briatore uit te sluiten van alle contacten in de autosport.

Briatore eist dat het vonnis ongeldig wordt verklaard en wil daarnaast aanspraak maken op een schadevergoeding. Volgens de Franse krant Journal du Dimanche zou het gaan om één miljoen euro.

Overigens kunnen Briatore en Formule 1-baas Bernie Ecclestone gewoon door één door, zo liet Ecclestone weten aan Gazzetta dello Sport. “We hebben elkaar telefonisch gesproken en afgelopen week hebben we een paar keer samen geluncht”, vertelde Ecclestone.

“Hij was niet bepaald vrolijk, maar onze relatie is prima, zoals normaal”, aldus de kleine Brit. Briatore en Ecclestone hebben altijd goed met elkaar overweg gekund en volgens Ecclestone is zijn vriend te hard gestraft door de FIA.

“Hij heeft de sport flinke schade aangericht. Maar een verbanning van drie jaar was voldoende geweest”, aldus Ecclestone.

LP