In principe staat de Grand Prix van Canada na een jaar afwezigheid in 2010 weer op de Formule 1-kalender. Er staan echter nog geen handtekeningen onder de overeenkomst en er moet waarschijnlijk nog veel gebeuren om de deal te beklinken.De beheerder van de commerciële rechten van de Formule 1, Bernie Ecclestone, stelt namelijk een aantal behoorlijke eisen aan de Canadese overheid, zo schrijft het Franstalige La Presse.

Het dagblad meldt dat Ecclestone, die organisator wordt van de Canadese GP en alle inkomsten van de toegangskaartjes opstrijkt, pas zijn handtekening onder de overeenkomst zet als hij de komende vijf jaar geen belasting hoeft te betalen over het geld dat de race in Montréal oplevert.

Raymond Bachand, die namens de overheid onderhandelt met Ecclestone, erkent dat er problemen zijn. “Met zo’n ingewikkelde overeenkomst zijn er altijd lastige elementen die de kop op steken”, aldus de Canadees. “Dat is met de heer Ecclestone niet anders. Er ontstaan immers soms problemen als de advocaten alles juridisch opschrijven.”

Een lokale minister, Christian Paradis, liet in hetzelfde artikel optekenen dat de belastingwet simpelweg moet worden gerespecteerd. En dat kan wel eens de doodsteek zijn voor de Grand Prix van Canada in 2010.

“We willen een overeenkomst die van respect getuigt voor de Canadese belastingbetaler. De belastingwet moet niet veranderen door de goede wil van een politicus”, aldus Paradis.

En daarmee is er in ieder geval een ding zeker: het is helemaal geen formaliteit dat de GP van Canada volgend jaar weer op de kalender staat. Iets dat autofabrikanten ongetwijfeld niet kunnen waarderen.

BvdB