Nelson Piquets beschuldiging dat Renault hem opdroeg te crashen in de Grand Prix van Singapore vorig jaar, kan erg nare consequenties hebben, denkt Bernie Ecclestone. Als het allemaal waar blijkt te zijn natuurlijk.Dit weekend werd bekend dat voormalig Renault-coureur Nelson Piquet naar de FIA is gestapt om de bond uit de doeken te doen dat hij in opdracht van het team crashte tijdens de Grand Prix van Singapore, zodat Fernando Alonso de race kon winnen.

De FIA liet weten dat het een onderzoek is gestart naar ‘bepaalde gebeurtenissen tijdens een vorige race van het kampioenschap’.

Bernie Ecclestone bevestigt dat de aantijgingen van Piquet de aanleiding zijn voor dat onderzoek, bericht Autosport. “Maar ik weet niet of ze waar zijn of niet”, zegt hij. “Het is allemaal heel vreemd voor me, ik weet de waarheid niet.”

Mochten Piquets beschuldigingen echter waar blijken te zijn, dan zit Renault flink in de problemen, meent Ecclestone. “Maar Piquet heeft dan net zulke grote problemen. Als ik tegen je zeg dat je een bank moet beroven en je wordt gepakt, dan kun je ook niet zeggen: ‘Tja, Bernie zei dat ik het moest doen’.”

De FIA kan Renaults actie flink bestraffen, door bijvoorbeeld uitsluiting van het kampioenschap. Maar de gevolgen kunnen nog verder gaan. In The Times oppert Ecclestone dat Renault bij een dergelijke straf wel eens zijn biezen kan pakken, in navolging van Honda en BMW.

Maar voorlopig houdt de Formule 1-baas het erop dat Renault-teambaas Flavio Briatore de beschuldiging in alle toonaarden ontkent. “En het kan natuurlijk ook gewoon een gerucht zijn, omdat Nelson geïrriteerd is door zijn ontslag.”

JK