De FOTA werkt linksom aan een oplossing om in 2010 toch in de Formule 1 actief te zijn en rechtsom aan oprichting van een alternatieve klasse. “We werken twee kanten op”, aldus Mario Theissen.De toekomst van de sport is sinds woensdag opnieuw onduidelijk nadat de leden van de FOTA besloten weg te lopen uit een overleg met Force India en Williams en de drie nieuwe teams die in 2010 debuteren.

De FOTA-teams werd door de FIA te kennen gegeven dat hun inschrijving toch nog niet definitief is en het achttal momenteel geen stemrecht heeft om de regels aan te passen. Dit schoot de FOTA in het verkeerde keelgat.

De FOTA stelt dat de FIA met zijn ‘aanvullende voorwaarden’ de toekomst van de sport op het spel zet. De FIA zegt dat de FOTA op de hoogte was van de gang van zaken. Moraal van het verhaal; niemand weet wat er gaat gebeuren.

Ondertussen besluit de FOTA te wedden op twee paarden. “We werken in feite twee kanten op omdat we meerdere opties hebben”, geeft Theissen de laatste stand van zaken. “De onderhandelingen gaan voort dus we kunnen alleen maar hopen dat het in orde komt.”

Theissen, teambaas van BMW Sauber, zegt dat de teams onaangenaam verrast waren nadat hen was verteld dat zij geen stemrecht hebben. “Het is in zekere zin verwarrend dat onze inschrijving in eerste instantie wordt geaccepteerd en dat dit later weer niet het geval blijkt te zijn.”

Naar verluidt treden de teams in gesprek met investeringsmaatschappij CVC Capital (eigenaar van de commerciële rechten), FIA-voorzitter Max Mosley en Bernie Ecclestone. Inzet van de gesprekken is het afsluiten van een nieuwe Concorde Overeenkomst, een document waarin alle rechten en plichten zijn vastgelegd.

Indien de FIA besluit de eerder in Parijs gemaakte afspraken niet na te komen, stappen de FOTA-teams alsnog uit de sport. Aldus wordt gefluisterd in de paddock op de Nürburgring, waar dit weekend de Duitse Grand Prix wordt verreden.

Saillant detail is dat de nieuwe teams samen met Force India en Williams hun goedkeuring hebben gegeven aan het door de FOTA ingediende voorstel wat betreft de regelgeving voor seizoen 2010.

KVN