Bernie Ecclestone zegt dat zijn uitspraken over Adolf Hitler verkeerd zijn begrepen. De Brit wees er op dat Hitler ’tenminste zaken voor elkaar kreeg’. Dit voorbeeld was echter absoluut niet positief bedoeld, zegt hij nu.De grote baas hekelde het machtsvacuüm in de Formule 1 dat is ontstaan vanwege de strijd tussen de FIA en de FOTA met als inzet de toekomst van de sport. Ecclestone wees er op dat een dictator als Hitler ’tenminste zaken gedaan kreeg’.

Dit veroorzaakte nogal wat ophef. “Het is allemaal een groot misverstand”, zegt Ecclestone tegenover Bild in reactie op de controverse die hierna ontstond. “Ik heb alleen gezegd dat het goed is om besluiten te nemen.”

Hij vervolgt: “Tijdens het interview kwamen verschillende politieke structuren en de werking hiervan ter sprake. Soms is het goed om een sterke leider te hebben omdat deze er tenminste toe in staat is knopen door te hakken waar het complexe zaken betreft.”

Ecclestone wilde Hitler niet als positief voorbeeld gebruiken. Slechts voor de manier waarop hij na de Eerste Wereldoorlog de werkeloosheid en financiële problemen van Duitsland heeft opgelost, kan hij respect opbrengen. “En absoluut niet voor zijn vreselijke misdaden”, benadrukt hij.

“Het is nooit mijn intentie geweest om mensen te kwetsen”, stelt Ecclestone. “Enkele van mijn beste vrienden zijn zelfs Joods. Iedereen die me een beetje kent, weet dat ik minderheden nooit zal aanvallen of kwetsen.”

KVN