Bernie Ecclestone hekelt het machtsvacuüm in de Formule 1. Dit laat hij middels een wel heel opvallende vergelijking blijken. “Ik snap dat ik iets verschrikkelijks ga zeggen, maar Adolf Hitler kreeg wel zaken geregeld.”Ecclestone kijkt al enige tijd toe hoe de FOTA – bestaande uit acht teams – ten strijde trekt tegen de FIA en Max Mosley. Waar mogelijk probeert hij te helpen. Toch kon Ecclestone niet voorkomen dat de teams zich wilden afsplitsen.

Ze gaven in Silverstone zelfs hun voornemen prijs een alternatieve klasse op te starten, maar zover kwam het uiteindelijk niet omdat de teams en de FIA op het laatste moment alsnog een compromis sloten.

“Hitler had natuurlijk niet de fijnste ideeën, maar hij slaagde er wel in mensen te mobiliseren en zaken gedaan te krijgen”, vertelt Ecclestone in de Guardian. “Ik weet het, in veel opzichten is dit een foute uitspraak. Maar het is wel zo.”

Hitler was officieel rijkskanselier, maar feitelijk dictator, van Duitsland tijdens het regime van de nationaalsocialisten tussen 1933 en ’45 en behoort, als voorman van de nazi-partij NSDAP, tot de meest invloedrijke figuren in de wereldgeschiedenis. Hitler, die zich schuldig maakte aan antisemitisme, wordt gezien als één van de machtigste, beruchtste en wreedste alleenheersers van de vorige eeuw.

Ecclestone geeft zijn voorliefde voor sterke leiders prijs. “Margaret Thatcher (de eerste vrouwelijke eerste minister van Groot-Brittannië, red.) nam tenminste besluiten en heeft het land langzaam maar zeker opgebouwd. Wij laten alles weer afbrokkelen. Ik denk dat Max (Mosley, red.) best een goede premier zou kunnen zijn.”

Hoewel hij zich bedient van gepeperde teksten, is Ecclestone geenszins van plan discriminatie – bijvoorbeeld jegens Lewis Hamilton – toe te staan. “Als het nog eens gebeurt, zoek ik de mensen die zich er schuldig aan maken persoonlijk op en dan moeten ze Lewis maar eens ontmoeten.”

Ecclestone zegt zich bovendien goed te kunnen voorstellen dat Hamilton is verhuisd naar Zwitserland. Niet alleen voor zijn privacy, maar ook om belastingtechnische redenen. “Ik zou graag zien dat de belasting wordt verlaagd om mensen ertoe aan te sporen meer geld te verdienen.”

KVN