De Formule 1 staat op het punt te ontploffen en dat doet pijn. Ook bij Williams. CEO Adam Parr omschrijft het gevoel binnen het team als “zeer, zeer verdrietig”.De FOTA-teams hebben aangekondigd een eigen klasse te beginnen. Williams behoort, net als Force India, niet meer tot de leden omdat het team bindende afspraken met de FIA heeft gemaakt en verplicht is deze na te komen.

“Williams is een Formule 1-team. Meer valt er niet over te zeggen”, stelt Parr in Silverstone. “Wij hebben in het verleden (2005, red.) afspraken gemaakt met Bernie Ecclestone en Max Mosley, die afspraken komen we na.”

“We zijn op de hoogte van de meerwaarde die fabrikanten voor een raceklasse vormen. We weten er alles van, anders hadden we in het verleden – en nu nog steeds – nooit zulke goede motoren geleverd gekregen”, vervolgt Parr.

Het voelt voor Williams raar om toe te kijken hoe er door anderen over het lot van het team wordt beslist. “Het is niet eerlijk om te stellen dat we buitenstaanders zijn”, vindt Parr. “Williams, als betrokken partij, heeft zich verbonden aan Bernie en Max. Daarom hebben we ons ingeschreven.”

Het is voor Williams geen optie om net als Brawn GP toch te opteren voor een piratenserie. Parr: “Ik vind het heel wat dat Brawn GP, dat vanaf 2010 in hetzelfde schuitje zit als Williams, het aandurft om de stap te zetten. Daar hebben wij echt het geld niet voor.”

“Het doet pijn om onze vrienden een andere weg in te zien slaan, maar het is niet anders. We hadden in 2010 niks liever gedaan dan met hen strijden op het circuit. Het lijkt er niet meer van te komen. Ik zou niet weten wat Williams anders had moeten doen.”

KVN