Zelfs als de plannen concreet worden ziet Bernie Ecclestone een piratenserie niet van de grond komen. Niet in de laatste plaats omdat hij Ferrari, Red Bull en Toro Rosso dan aanklaagt. Ecclestone: “Afspraken zijn er om na te komen.”Zoals bekend staan de teams – verenigd in de FOTA – en de FIA lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de koers die de sport in de toekomst moet varen. Vooral over de manier van kosten besparen lopen de meningen uiteen.

Omdat er weinig schot in de zaak zit, proberen de teams druk uit te oefenen door te dreigen met het oprichten van een eigen klasse, buiten de FIA om. Vooralsnog zonder succes; beide blijven elkaar in de haren vliegen.

“Flavio Briatore (Renault) wil alles zelf bepalen in een nieuwe klasse, Luca di Montezemolo (Ferrari) heeft een probleem met de FIA en het gedrag van John Howett (Toyota) kan ik niet goed inschatten”, schetst Ecclestone het probleem tegenover Auto Motor und Sport. “De rest wil gewoon racen.”

Ecclestone is van mening dat de FOTA de sport totaal onnodig kapot probeert te maken. Uiterlijk vrijdag moet er een oplossing voorhanden zijn, maar de Brit denkt niet dat dit lukt. “Er wordt gepraat, gepraat en gepraat, maar er gebeurt niks. Ik had aandelen mineraalwater moeten kopen. Er wordt wat afgedronken tijdens al die vergaderingen, de aandelen zullen wel gestegen zijn.”

Het rare is dat de FIA en de FOTA het er over eens zijn dat er bezuinigd moet worden, slechts over de manier waarop verschillen de meningen. Ecclestone: “Het gaat allemaal om macht, de rest is slechts bijzaak. Er wordt niet in het belang van de sport gedacht. Ik hoop voor sommigen maar dat ik geen stappen hoef te ondernemen tegen een piratenserie.”

Als de teams hun zin niet krijgen, dreigen ze een alternatieve klasse op te richten – een piratenserie. Ferrari, Red Bull en Toro Rosso komen in dat geval gemaakte afspraken niet na, zegt Ecclestone. “Als ze de Formule 1 de rug toekeren, komt hen dat duur te staan, dat weet ik wel. Ik kom mijn afspraken namelijk wel na en de afspraak die wij met bijvoorbeeld Ferrari hebben gemaakt is dat zij onder de vlag van de FIA moeten racen.”

Indien er onverhoopt toch een piratenserie komt, verwacht Ecclestone niet dat de klasse een lang leven beschoren zal zijn. “Wat gebeurt er bij onenigheid, over KERS of een diffusor? Ik noem maar een dwarsstraat. Ik ben benieuwd hoe dit soort zaken worden opgelost als de FIA geen uitkomst kan bieden, want we leven niet meer in een tijd waarin gezond verstand zegeviert, waarin wordt gehandeld in de geest van de sport. De teams zijn het bijna nooit met elkaar eens.”

KVN