Het al dan niet in te voeren budgetplafond houdt de gemoederen flink bezig. Zo is het nog altijd niet zeker of de huidige teams zich definitief inschrijven voor het nieuwe seizoen. Wat Bernie Ecclestone betreft kunnen ze hun borst alvast natmaken. “Er komt zeker enige vorm van beperking.”FIA-voorzitter Max Mosley heeft de teams in een eerder stadium verteld te kiezen of te delen: intellectuele vrijheid met een financiële beperking of financiële vrijheid met een intellectuele beperking. De teams vinden dit maar niks.

De vrees bestaat dat de ene categorie teams onder een tweeledig technisch reglement voordeel heeft ten opzichte van de andere. Hierdoor wordt de titelstrijd oneerlijk en wellicht zelfs gekleurd.

Inmiddels hebben de renstallen zich ingeschreven voor seizoen 2010, maar wel onder de voorwaarde dat de Concorde Overeenkomst wordt getekend en dat ze kunnen meebeslissen over de regelgeving. Of dit betekent dat iedere vorm van budgetbeperking wordt afgewezen, is onduidelijk.

Ecclestone is alvast vol vertrouwen dat er een beperking komt. “Er komt een beperking wat betreft de uitgaven, alleen in welke vorm is nog even de vraag. Wie weet is dit wel het begin van een nieuwe rel”, zegt de Brit met een knipoog tegenover The Times. “Nee, nee. Serieus, dit is het begin van iets positiefs.”

Zeker is dat er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat – niet in de laatste plaats over de hoogte van het budgetplafond.

KVN