De Formula One Teams’ Association (FOTA) heeft Williams tijdelijk geschorst. Het samenwerkingsverband van de Formule 1-teams bestraft Williams voor zijn aanmelding aan het wereldkampioenschap in 2010.De FOTA is op dit moment nog druk bezig om een compromis te bereiken met de FIA over het budgetplafond. De teams zijn niet van plan om zich aan te melden voor het kampioenschap van 2010 als er geen oplossing komt.

Toch besloot Williams begin deze week om de aanmelding door te zetten. Het team verklaarde toen dat het contractuele verplichtingen had aan de FIA en de FOM van Bernie Ecclestone. “Laat er geen misverstand over bestaan dat Williams is toegewijd aan de Formule 1”, vertelde Williams CEO Adam Parr toen.

De FOTA heeft gereageerd door Williams tijdelijk te schorsen. Hoe lang, dat is nog niet bekend. Het Britse Autosport schrijft dat de FOTA al eerder had aangegeven dat teams die zich zouden aanmelden voor 2010, geschorst zouden worden. Woensdag ontmoetten de teams elkaar op het Londense vliegveld Heathrow en daar kreeg Williams te horen dat het voorlopig niet mee mag praten.

“Het besluit van de FOTA is begrijpelijk, maar wel jammer”, zegt teambaas Frank Williams in een officiële verklaring van Williams. “Als team en als bedrijf dat in de Formule 1 werkzaam is, hebben wij nu eenmaal verplichtingen tegenover onze werknemers en partners. Voor ons stond deelname in 2010 dus buiten kijf”, aldus Williams.

LP