Bernie Ecclestone kan zich voorstellen dat teams zich niet willen conformeren aan een tweeledig technisch reglement. Dit heeft de Brit gezegd naar aanleiding van overleg tussen de FIA en de FOTA over het in 2010 in te voeren budgetplafond.De autosportbond en de teams – verenigd in de FOTA – staken de koppen bij elkaar in een poging de nodige plooien glad te strijken. Dat is niet gelukt. Ferrari dreigt al met een gang naar de rechter.

Eerder deze week bracht Ferrari een statement uit waarin het haar vertrek aankondigde als de door Max Mosley uitgestippelde plannen doorgang vinden. De FIA-voorzitter wil een budgetplafond van 45 miljoen euro invoeren.

Mosley zet de teams voor het blok: intellectuele vrijheid met een financiële beperking of financiële vrijheid met een intellectuele beperking. Daar zit voor de Scuderia de crux. Ferrari-baas Luca di Montezemolo vindt dat voor alle teams gelijke regels moeten gelden en wil daarvoor gebruik maken van zijn vetorecht.

“Het is onvermijdelijk dat onder een tweeledig technisch reglement de ene categorie teams een voordeel heeft ten opzichte van de andere”, vindt de Italiaan. “De titelstrijd wordt hierdoor fundamenteel oneerlijk en wellicht gekleurd. We moeten er nog eens zorgvuldig naar kijken.”

Ferrari weet zich alvast gesteund door Toyota, Renault, Red Bull Racing en Toro Rosso. Ook FOM-baas Ecclestone vindt een tweeledig reglement geen goed idee. “Ik denk dat we een eensluidend en duidelijk reglement moeten opstellen. Dan gaat iedereen vast ook akkoord met een budgetplafond en hoeven we slechts de precieze hoogte nog vast te stellen”, zegt de Brit in een reactie op het crisisberaad.

Ondertussen wil Mosley niets van een crisis weten. “Ik denk niet dat Ferrari de sport na dit seizoen verlaat”, zegt hij in gesprek met Autosport.com. “Want, hoewel Ferrari heeft aangekondigd zich niet in te schrijven voor het volgende seizoen, spant het team wel een rechtszaak aan om de oude regels in stand te houden. Dan kan ik er niet inkomen dat Ferrari daadwerkelijk uit de Formule 1 wil stappen.”

De deadline voor inschrijving voor seizoen 2010 verstrijkt op 29 mei. Ecclestone heeft in een eerder stadium reeds laten weten dat hij Ferrari ten koste van alles voor de Formule 1 wil behouden.

KVN