Het blijft aanmodderen met de Britse Grand Prix. Nu duidelijk is dat het Formule 1-circus vertrekt uit Silverstone zou je denken dat de toekomstproblemen over en uit zijn. Mooi niet dus.Nu maakt niet Silverstone, maar Donington Park er een potje van. Vanaf 2010 is dat circuit voor tien jaar gastheer van de Formule 1. Daar zijn echter een paar voorwaarden aan verbonden.

Zo moet het hele circuit worden verbouwd om te voldoend aan de hoge eisen van de F1. Dit gaat de laatste tijd niet echt van een leien dakje – er werden zelfs races afgelast – maar circuitdirecteur Simon Gillett meent dat dat niet zozeer het probleem is.

Het probleem is meer de openstaande huur die zijn bedrijf – Donington Ventures Leisure – nog moet betalen aan de grondeigenaar van Donington: Wheatcroft & Son. Sinds september heeft Simon Wheatcroft namelijk geen huur ontvangen. Nu neemt hij juridische stappen om de 2.75 miljoen euro die hij nog moet krijgen toch te ontvangen.

Als Gillett dat bedrag niet kan betalen vormt het een grote bedreiging voor de toekomst van de Grand Prix van Groot-Brittannië. De beheerder van de commerciële rechten, Bernie Ecclestone, wil namelijk absoluut niet terug naar Silverstone. De kleine Engelsman vindt dat de overheid de race maar financieel moet ondersteunen.

“De Britse Grand Prix verdwijnt als Donington de race niet kan organiseren”, vertelde Ecclestone in Bahrein. “We laten Groot-Brittannië dan links liggen. Voor ons is het uitgesloten om terug te keren naar Silverstone: ze hebben hun kans gehad en zijn hun beloftes nooit nagekomen.”

“Het is een schande dat de Britse regering niet helpt om de race te houden”, aldus Ecclestone. “Ze investeren miljarden in de Olympische Spelen van Londen in 2012. Ze kunnen de Britse Grand Prix al redden door een fractie van dat budget – namelijk 0.002 procent – te investeren in Donington.”

Toch staat Donington er niet helemaal alleen voor. “Ik heb gesproken met de huurder van het circuit, Simon Gillett, en we hebben het over de financiële situatie gehad. Ik probeer hem te helpen om dingen op een rijtje te zetten. Hij heeft absoluut een investeerder nodig omdat zo de kans het grootst is om de race te redden.”

BvdB