Het kan zomaar eens zo zijn dat McLaren wordt geschorst. Dat meent Bernie Ecclestone. De leugens van het team uit Woking kunnen volgens de beheerder van de commerciële Formule 1-rechten grotere gevolgen hebben dan McLaren ooit kon denken.Een kleine leugen, maar grote gevolgen. Zo denkt Ecclestone over de situatie na afloop van de Grand Prix van Australië. De Formule 1-baas beschuldigt McLaren van fraude. Jarno Trulli schoot in de slotfase van de race in Melbourne tijdens de safetycarperiode van de baan en Lewis Hamilton haalde hem toen in.

Volgens McLaren haalde de Toyota-coureur de regerend wereldkampioen vervolgens onreglementair in. Gevolg: Trulli kreeg een tijdstraf en Hamilton finishte als derde.

Niet dus. De FIA bestudeerde namelijk het radiocontact dat McLaren en Hamilton toen hadden en daarin kwam iets heel anders naar voren. Hamilton gaf Trulli namelijk zijn derde plaats gelijk terug. De Italiaan had de Brit helemaal niet onreglementair ingehaald.

Een leugen dus van McLaren. Die had al grote gevolgen voor de uitslag van de Grand Prix van Australië. Jarno Trulli finishte alsnog als derde en Hamilton werd uit de uitslag geschrapt.

Het staartje dat het hele incident echter kreeg is groot. Dave Ryan, de bedenker van de leugen, is op staande voet ontslagen en McLaren moet zich verantwoorden voor de World Motor Sport Council van de FIA. En daar kan het overkoepelende autosportorgaan volgens Ecclestone McLaren nog wel eens extra bestraffen.

,,Er moet nader worden onderzocht wat er gebeurde’’, vertelde Ecclestone tegen the Daily Mail. ,,Het gaat om het stelen van een positie en ook van een wk-punt. Daar is geld mee gemoeid en dus kan er worden gesproken van fraude. Ik ben echter van mening dat McLaren daar niet bij stilstond toen de leugen gemaakt werd.’’

,,Er zijn meerdere opties als McLaren opnieuw schuldig wordt bevonden. Het zou verschrikkelijk zijn als het team geschorst wordt. Ondenkbaar is het echter niet. McLaren stond niet lang geleden al een keer terecht voor de World Motor Sport Council en het is niet goed dat ze voor iets soortgelijks zich niet lang daarna opnieuw moeten verantwoorden’’, aldus Ecclestone over de link met het spionageschandaal van 2007.

Ondertussen heeft een bron binnen de FIA tegenover Autosport.com bevestigd de bewijzen dat McLaren heeft gelogen ijzersterk zijn. ,,Het is allemaal wat vreemd. McLaren interpreteerde de woorden die in het radiogesprek vielen totaal anders toen ze het terugluisterden. Het was echter heel duidelijk wat er met de woorden werd bedoeld.’’

BvdB