Gisteren moest het FOTA-voorstel voor een nieuw puntensysteem wijken voor het idee van de FIA om degene met de meeste overwinningen tot kampioen te kronen. Tot onvrede van de teams. Maar Bernie Ecclestone gelooft heilig dat de FIA-methode mooiere races gaat opleveren.De hele winter wordt er al gesoebat over een wijziging van het puntensysteem, zodat de titelstrijd nog heftiger wordt. Ecclestone stelde een systeem met medailles voor, de FOTA wilde een andere verdeling van de punten: 12 – 9 – 7 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. De FIA trok haar eigen plan en besloot dat de coureur met de meeste overwinningen de ware kampioen is.

,,Het is een aanpassing van mijn idee van medailles, maar dit is een goede start”, zegt een tevreden Ecclestone tegenover BBC Radio 5 Live. ,,Het idee is om mensen aan het racen te krijgen. Iemand die tweede rijdt moet proberen te winnen, en niet denken dat als hij wint, dat hij toch meer twee punten meer krijgt. Waarom zou je risico’s nemen voor twee extra puntjes?”

Volgens Ecclestone moet het spektakel niet vergroot worden door aanpassingen aan circuits of auto’s, maar moeten de coureurs anders gaan denken. ,,Ik denk dat de gasten die in de auto’s rijden er veel mee te maken hebben.”

Het bezwaar van de FOTA dat de beslissing wel erg eenzijdig door de FIA is genomen, lijkt Ecclestone niet zoveel te schelen. ,,Het is unaniem aangenomen door de World Council, het ging er makkelijk doorheen.”

Tegenover Autosport laat Ecclestone zich uit over de gevolgen van het systeem. ,,Als Brawn goed zit, is er een kans dat we Jenson (Button, JK) de eerste drie races zien winnen. En nu het niet meer de punten zijn die het kampioenschap beslissen, staat hij er met drie races in zijn zak niet slecht voor.”

JK