Het is kwaad kersen eten met de FOTA. De constructeursbond heeft in een reactie haar teleurstelling geuit over de gisteren door de FIA genomen besluiten met het oog op de toekomst van de sport.De FOTA voelt zich gepasseerd omdat niet haar voorstel voor een nieuwe puntentelling is geaccepteerd, maar het idee van Bernie Ecclestone in de praktijk wordt gebracht. Ook het vrijwillige budgetplafond valt verkeerd.

Vanaf 2010 kunnen teams vrijstelling krijgen voor een groot deel van de technische beperkingen uit het reglement. Dan moeten ze wel aantonen dat ze niet meer dan 30 miljoen pond per seizoen uitgeven.

De FOTA wilde binnenkort juist met eigen voorstellen komen om voor de helft van de huidige kosten een team te kunnen runnen. ,,De FOTA wil laten weten dat het teleurgesteld is in de FIA, dat eenzijdig heeft besloten maatregelen te nemen. Wij maken ons zorgen”, verklaart voorzitter Luca di Montezemolo in een statement.

,,Als de voorstellen die zijn gedaan werkelijkheid worden, druist dit in tegen de essentie van de Formule 1. En juist aan die essentie heeft de sport haar populariteit te danken. Gezien het vrijgegeven tijdsplan en de manier waarop deze beslissingen tot stand zijn gekomen, acht de FOTA het verstandig de nieuwe ontwikkelingen nader te bestuderen.”

,,Wij zijn tot alles bereid om, zeker in deze moeilijke tijden, een stabiel kader voor toekomstige regelgeving te behouden. Voortdurende onrust kunnen we daarbij niet gebruiken. Dat werkt alleen maar verwarrend voor fabrikanten, teams, publiek en sponsoren.”

KVN