Het duurt nog even voordat de Grand Prix van Maleisië in het donker verreden zal worden. In maart vorig jaar bevestigde Bernie Ecclestone nog dat de race in Sepang vanaf 2009 onder kunstlicht verreden ging worden, maar het circuitbestuur heeft dit besluit teruggedraaid.De kruistocht van Ecclestone om zoveel mogelijk Aziatische Grand Prix’ om te toveren tot nachtraces is voorlopig tot een halt geroepen.

Toen bevestigd werd dat de eerste Grand Prix van Singapore een nachtrace werd, verklaarde Ecclestone dat hij maar al te graag ziet dat ook de race in bijvoorbeeld Maleisië onder kunstlicht verreden ging worden.

Dat was ook het plan – Ecclestone bevestigde zelfs begin 2008 dat de race in Maleisië niet langer onder de zon verreden ging worden – maar het circuitbestuur steekt daar nu een stokje voor.

,,We hebben het contract herzien’’, meldde Sepangs circuitdirecteur Mokhzani Mahathir tegenover het Franse persagentschap AFP. ,,De race zal gewoon om 17.00 uur van start gaan en er zal in ieder geval tot en met 2015 geen nachtrace zijn in Maleisië.’’

,,Bernie vertelde mij dat hij er niet langer een punt van zal maken. Ik heb hem verteld dat ons een economische crisis te wachten staat. De nachtrace kan voor meer, maar juist ook voor minder toeschouwers zorgen’’, aldus Mahathir.

De Grand Prix van Singapore zal dus in ieder geval dit seizoen de enige nachtrace op de Formule 1-kalender zijn. Volgend jaar komt er een race in Zuid-Korea op de kalender, en Ecclestone heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zoveel mogelijk races in Azië ’s nachts wil laten verrijden. Iets dat volgens hem het Europese publiek beter bedient.

BvdB