Teambaas Frank Williams is de FIA en de FOTA dankbaar. Waren zij er niet toe overgegaan om stevige bezuinigingen door te drukken, dan was Williams er nu misschien wel niet meer geweest.De financiële crisis slaat ook toe in de Formule 1, zoals blijkt uit het verdwijnen van Honda. Het had niet veel gescheeld of Williams was hetzelfde lot beschoren. Inmiddels wordt gesproken van een nieuwe start.

Williams verloor de steun van de Baugur Group, dat samen met de IJslandse economie ten onder ging terwijl ook de bank RBS in zeer zwaar weer verkeert. Ook RBS is een belangrijke geldschieter.

Daar komt nog bij dat Petrobras en Lenovo eveneens hun sponsoring hebben beëindigd. ,,Ons budget staat onder druk en de regels veranderen keer op keer, dus we zijn erg blij dat de kosten nu gedrukt worden”, zegt Williams in gesprek met de Financial Times.

De laatste seizoenen heeft Williams met een operationeel verlies afgesloten en als er niet was ingegrepen had het zo niet langer door kunnen gaan, maar inmiddels kijkt de teamchef hoopvol naar de toekomst.

,,Om succes te behalen op het circuit, maar ook om te overleven moeten we als team nu eenmaal winst maken”, legt Williams uit. ,,Ieder seizoen opnieuw. De laatste twee, drie jaar is dat niet gelukt. Gelukkig beschikten we over de nodige reserves en hebben we de storm overleefd.”

Daar komt bij dat Bernie Ecclestone Williams de helpende hand heeft toegestoken. Volgens de nieuwe afspraken van het Concorde Akkoord – dat nog altijd niet is ondertekend – had Williams recht op zo’n vijftien miljoen euro. En dat geld had het team hard nodig. ,,Daarop heb ik gezegd dat ik dat bedrag alvast zou uitkeren”, verklaart Ecclestone. ,,Zie het als een vooruitbetaling.”

Hoewel Williams benadrukt dat het budget voor de komende twee seizoenen rond is en het voorlopig geen werknemers wil ontslaan, wordt inkrimping toch niet helemaal uitgesloten. Het team zegt eerst te willen zien wat de FOTA definitief weet te bereiken.

KVN