Er is Honda – nu het zelf niet langer deel uitmaakt van de Formule 1- veel aan gelegen om haar renstal te verkopen. Zoveel zelfs, dat de Japanse hoge bazen onderhandelingen zeker niet zullen stuk laten lopen op de te betalen prijs.Maar Honda stelt wel zo haar eisen. Zo denkt het team erover na om een deal te sluiten inclusief tweehonderd man personeel, er werken nu nog drie keer zoveel mensen, en moet er nog een motorpartner gezocht worden.

Daarbij moet het voor de nieuwe eigenaar mogelijk worden om het team voor een kleine zeventig miljoen euro per jaar te runnen. CEO Nick Fry rept over drie potentiële kopers. Een daarvan zou reeds in contact staan met Bernie Ecclestone.

Ondertussen doet Fry er samen met teambaas Ross Brawn alles aan om mooi weer te spelen. Zoals bekend vestigde Honda al tijden haar hoop op seizoen 2009. Brawn durft de stelling aan dat de RA109, of hoe die ook heet na een overname, een absolute topper wordt.

,,Als er iemand plannen had om de Formule 1 in te stappen en hij of zij krijgt nu de mogelijkheid om in ons team te investeren, dan zou ik dat zeker doen”, zegt Brawn in gesprek met Sky News. ,,De infrastructuur en alle randvoorwaarden, het is allemaal voor elkaar. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat we met z’n allen een prima auto hebben ontwikkeld. Een topbolide zelfs.”

Fry wijst er graag op dat de omstandigheden anders zijn dan een Super Aguri of Arrows of Prost dat uit de Formule 1 verdwijnt. Hier is geen sprake van een klein team dat stopt, maar een renstal met volop mogelijkheden. Met andere woorden: een prima investering. ,,Omdat het team in stand houden de hoogste prioriteit heeft, zijn we met een zacht prijsje tevreden”, bevestigt hoge baas Takeo Fukui.

Zoals gezegd is de complicerende factor in het geheel dat er nog een aparte motordeal moet worden gesloten. Wat dat betreft schijnt Brawn al druk bezig te zijn om afspraken met Ferrari te maken.

De eerste naam die inmiddels wordt gelinkt aan Honda is die van oud-teambaas David Richards, de grote baas van Prodrive. In die hoedanigheid zou hij afgelopen seizoen als twaalfde team op de grid verschijnen, maar zover is het nooit gekomen.

KVN