In tegenstelling tot eerdere berichtgevingen is de toekomst van de Grand Prix van China helemaal niet in het geding. Dat beweert Leon Sun van de organisator van de race, Juss Events. Hij stelt dat de eerdere uitspraken verkeerd zijn geïnterpreteerd.Het nieuws dat de toekomst van de Grand Prix van China in gevaar zou zijn kwam tien dagen geleden. Hoofdsponsor Sinopec zou haar contract met de organisator van de race niet willen verlengen en ook de overheid erkende dat er zorgvuldig naar het kostenplaatje van de race werd gekeken.

De race in Sjanghai kwam in 2004 op de Formule 1-kalender, maar een Grand Prix met volle tribunes bleef uit. En dat terwijl Qiu Weichang namens de Chinese overheid erkende dat China op z’n minst break even wil draaien. ,,We houden ons nu met de kwestie bezig”, liet de Chinees op 14 november weten tegenover het persbureau AFP. ,,Volgend jaar kunnen we pas knopen doorhakken.”

,,We willen voor zowel ons als voor Bernie Ecclestone en de Formule 1 een win-winsituatie creëren. Als we dat bereiken, zullen we overwegen om de race langer te organiseren. Natuurlijk willen we op z’n minst quitte draaien”, zei de ambtenaar verder. ,,De toekomst hangt van twee aspecten af: van de kwestie waar we ons nu mee bezig houden en van de win-winsituatie die we willen bereiken.”

Rake woorden, inderdaad. In het kort komt het er volgens Weichang dus op neer dat de toekomst van de Chinese Grand Prix serieus in gevaar komt als de race verlies blijft draaien. Maar de algemeen directeur van organisator Juss Events, Leon Sun, meent dat de woorden van Weichang verkeerd zijn vertaald.

,,Ik heb met Qiu Weichang gesproken en hij heeft nooit gezegd dat de Grand Prix van China zou verdwijnen”, aldus Sun tegenover Reuters. ,,Waarschijnlijk zijn zijn woorden verkeerd vertaald. De kans is namelijk groot dat de race ook in de jaren na 2010 zal plaatsvinden.”

Anders is het volgens Sun allemaal weggegooid geld geweest om de race naar China te halen. ,,We hebben pas vijf jaar een Grand Prix”, aldus de organisator. ,,Het duurt wel een poosje voordat het toeschouwersbestand groeit.”

,,De Formule 1 is een goed product en het is voor Sjanghai een schitterend evenement. Wij willen de race blijven promoten en het evenement naar een hoger plan tillen. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal F1-fans in China groeit, dus we willen de Grand Prix niet uit onze handen laten glippen”, besluit Sun.

BvdB