Max Mosley moet niet wachten op de stemronde die aanstaande dinsdag gehouden wordt, maar zelf opstappen. Dat vindt Bernie Ecclestone althans. De Brit hoopt dat Mosley zichzelf een nieuwe vernedering bespaart en vrijwillig het veld ruimt.Dat zegt Ecclestone in een interview met de Telegraph. Volgens Ecclestone is het beter dat Mosley nu aankondigt dat hij op 1 november, als de FIA zijn jaarvergadering houdt, opstapt als president.

,,Het laatste dat de meeste mensen in de Formule 1, inclusief de bonden, willen is dat Max zich in een positie manoeuvreert waarin hij gedwongen wordt om op te stappen”, zegt Ecclestone. ,,Ik zou het zelf ook niet willen. Max en ik zijn al veertig jaar vrienden en ik zou het vreselijk vinden om hem zo te zien verdwijnen, na alles dat hij gedaan heeft voor de sport.”

Ecclestone spreekt zich in het interview voor het eerst openlijk uit over de kwestie, en geeft toe zelf ook onder druk te zijn gezet door fabrikanten en sponsoren. ,,Mensen die investeren in de Formule 1 hebben me onder enorme druk gezet, want ze begrijpen niet waarom Max niet zelf opstapt. In het bedrijfsleven zou een directeur direct zijn biezen pakken als er dergelijke privézaken over hem naar buiten zouden komen. Ze begrijpen niet waarom Max dat niet doet.”

,,Max is een sterke persoonlijkheid. Als hij een besluit heeft genomen dan blijft hij daarbij. Maar ik denk dat het beter zou zijn dat hij nu aankondigt dat hij op 1 november opstapt als president. Ik ben bereid om hem daarbij te helpen. Hij zou uit eigen beweging moeten opstappen en ik word door veel mensen gebeld die me vragen waarom hij dat niet doet. Het is jammer dat hij dat besluit zelf niet genomen heeft.”

In een opmerkelijk openhartig gesprek vertelt Ecclestone dat Mosley zelfs in familiaire kring niet welkom was. ,,Max was uitgenodigd op de verjaardag van mijn vrouw, maar een aantal belangrijke gasten wilden niet dat hij kwam. Dat zat mijn vrouw enorm dwars, maar ze heeft het hem moeten vertellen. Dat was een hele zware beslissing.”

,,Max wordt nu gestraft om de verkeerde reden. Hij zou moeten worden herinnerd om alles wat hij voor de sport gedaan heeft, en niet vanwege een schandaal in een roddelblad. Daarom zou hij nu de eer aan zichzelf moeten houden in plaats van zijn lot door een stemronde te laten beslissen. Dat is beter voor hem, voor de Formule 1 en de FIA.”

De ledenvergadering waarin over Mosleys lot wordt beslist is op 3 juni aanstaande.

MB