Max Mosley komt onder steeds sterkere druk te staan om af te treden. De FIA-voorzitter weigert zijn functie neer te leggen, maar de roep om de eer aan zichzelf te houden wordt steeds sterker. Nadat Bernie Ecclestone Mosley eerder al had geadviseerd om dit weekend niet naar Bahrein af te reizen, heeft nu ook het vorstenhuis van de Golfstaat hem gevraagd om weg te blijven.

,,Onder de huidige omstandigheden zou ik het ongepast achten wanneer u dit weekend in Bahrein aanwezig zou zijn”, schrijft Sheik Salman Bin Hamad Al-Khalifa, de kroonprins van de Golfstaat. Met andere woorden: u bent niet welkom in Bahrein.

Autofabrikanten Mercedes en BMW hebben vandaag een gemeenschappelijke verklaring uitgegeven, waarin ze het gedrag van Mosley veroordelen. ,,De inhoud van de gepubliceerde beelden is schandelijk en wij distantiëren ons er met klem van.”

De twee fabrikanten laten er geen misverstand over bestaan dat ze vinden dat Mosleys functioneren ernstig is gecompromitteerd. ,,Dit incident gaat niet alleen over Mosleys privéleven, maar ook over zijn rol als president van de FIA, de wereldwijde overkoepelende organisatie van belangenorganisaties in de auto- en autosportbranche.''

,,Daarmee reiken de consequenties van deze zaak veel verder dan alleen de autosportindustrie. Wij verwachten een reactie van de FIA.''

Ook Toyota heeft een verklaring uitgegeven, waarin het ,,elk gedrag afwijst dat het imago van de Formule 1 schade toebrengt, zeker wanneer bepaald gedrag kan worden gezien als racistisch of antisemitisch. Topfunctionarissen in elke sport of in de zakenwereld dienen aan een hoge morele standaard te voldoen.”

,,Het is aan de FIA om te beslissen of de heer Mosley nog voldoet aan de morele standaard die bij zijn positie als FIA-voorzitter hoort.'' Later vandaag wordt er ook van Honda een verklaring over de zaak verwacht.

Tot dusver heeft de FIA geprobeerd zich buiten de zaak te houden door te stellen dat de publicaties over het seksschandaal een zaak is tussen Mosley en de betreffende krant.

Mosley bood eerder deze week in een brief zijn excuses aan voor zijn escapades, maar schreef de publicatie toe aan een 'doelgerichte, persoonlijke aanval' op zijn persoon en gaf aan niet te zullen opstappen.

DP