Vijay Mallya, de Indiase zakenman die een bod heeft uitgebracht op Spyker, bracht in Monza een bezoek aan het team. In gesprek met [schuin}FORMULE 1 RaceReport{schuin] vertelde de zakenman over zijn plannen met Spyker. ,,Een Indiaas Formule 1-team: dit moet wel een succes worden.”Allereerst: is er al iets getekend?

,,Nee, nog niet. We zijn momenteel de financiën aan het onderzoeken, maar ik verwacht dat we binnen drie weken de overname kunnen tekenen. Er zijn alleen nog wat formaliteiten die afgehandeld moeten worden.”

Wanneer zijn de gesprekken met de familie Mol begonnen?

,,In Monaco. Ik lag daar met mijn boot in de haven, we hebben er voor en na de Grand Prix een groot feest georganiseerd. Daar ben ik in contact gekomen met Jan en Michiel Mol. Na de Grand Prix van Turkije heb ik nog vier dagen met ze doorgebracht om zaken te bespreken. Maar vandaag is de eerste keer dat ik het team met eigen ogen zie.”

Wilde u al lang een Formule 1-team kopen?

,,Ik ben al tien jaar in de Formule 1 actief als sponsor en ben sinds ongeveer een jaar aan het rondkijken naar teams die beschikbaar zijn.”

Wat is de rol van Bernie Ecclestone in deze overeenkomst?

,,Bernie is een goede vriend van me, net als Flavio Briatore, met wie ik heb samenwerkt bij Benetton toen ik daar sponsor was. Bernie was heel enthousiast toen ik hem over mijn plannen vertelde en hij heeft me enorm gesteund in dit plan. Bernie wil de Formule 1 steeds meer naar het oosten verplaatsen, omdat daar de groeimarkten zitten, en een Indiaas Formule 1-team past natuurlijk prima in die plannen.”

U wordt mede-eigenaar. Hoe groot is uw aandeel in het team?

,,De familie Mol houdt vijftig procent, ik heb de andere vijftig procent. Ik word zelf de teammanager en de voorzitter van de Raad van Bestuur.”

Gaat u iets veranderen in het team?

,,Eerst wil ik het contract getekend hebben, dan ga ik met alle belangrijke mensen van Spyker een bijeenkomst houden om te kijken of er op bestuurlijk vlak iets veranderd moet worden. Maar het is nu nog te vroeg om daar verdere uitspraken over te doen.”

Waarom heeft u Spyker gekocht?

,,Ik heb in het verleden bewezen dat ik onsuccesvolle bedrijven succesvol kan maken en dat is ook wat ik met Spyker ga doen. Ik zie het als een zakelijke uitdaging en een kans om India op de kaart te zetten. De familie Mol wil geld verdienen aan hun investering, ik uiteraard ook en samen gaan we van dit team een winstgevende onderneming maken.”

Hoe gaat het team heten?

,,Dat weet ik nog niet precies. Het woord India moet ergens in de naam van het team terugkomen, dat is zeker. Anders heeft het geen zin. Een miljard Indiërs leeft met ons team mee. Dit moet wel een succes worden. Er is een enorm potentieel in mijn land. Iedereen die India als afzetmarkt wil bereiken moet dat via ons doen. We bereiken meer mensen dan wie ook.”

Hoe is de respons in India op dit nieuws?

,,Overweldigend. Vorige week hield ik een persconferentie om een eind te maken aan alle wilde speculaties. Die werd op veertien tv-zenders live uitgezonden. Het land is in rep en roer nu bekend is dat er een Indiaas Formule 1-team komt.”

Is het uw ambitie om op de lange termijn voor honderd procent eigenaar te worden?

,,Kijk, als je trouwt dan ga je op de bruiloft ook niet over een echtscheiding praten. Met andere woorden: nee, dat is niet de bedoeling.”

Komt er ook een coureur uit India achter het stuur?

,,Volgend jaar waarschijnlijk nog niet. We hebben Karun Chandhok in de GP2. Hij heeft talent, maar kan misschien beter nog een tweede jaar GP2 rijden. In 2009 willen we zeker een Indiase coureur. Om de talenten te ontdekken ga ik daarom in India iets doen met jonge karters. Die sport leeft erg in India en een Indiaas Formule 1-team is de manier om dat te stimuleren.”

Wat kunnen we volgend jaar verwachten?

,,Het zal een overgangsjaar worden. We hebben tijd nodig om het team op te bouwen. Maar voor zover ik dat vandaag heb gezien lijkt Spyker me een team van zeer professionele en toegewijde mensen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we het team naar voren kunnen helpen.”

Tot slot: hoe staat het met de Grand Prix van India?

,,Die komt er. Ik ben zelf de voorzitter van de nationale autosportfederatie en in 2010 is er hoe dan ook een Grand Prix in India. Ik ben al jarenlang bezig om Formule 1 in India te promoten, en nu ik de eigenaar ben van een Formule 1-team kan niets een succesvolle samenwerking tussen India en de Formule 1 nog in de weg staan.”

MB