Gaat het licht in Melbourne aan of uit? Dat is de grote vraag nu Bernie Ecclestone heeft gedreigd de Grand Prix van Australië te verhuizen als het evenement niet wordt omgetoverd tot een nachtrace.De Formule 1-supremo voegt daar aan toe dat de race live op televisie moet worden uitgezonden. Komen de organisatoren op deze twee sleutelpunten niet aan de wensen van Ecclestone tegemoet, dan bestaat de kans dat Melbourne contractverlenging op haar buik kan schrijven.

,,We moeten nog eens goed kijken wat we precies met Melbourne aan moeten. De bal ligt bij de organisatoren, zij moeten iets doen dat mij tevreden stelt. Anders acht ik de kans vrij groot dat we ergens anders onderdak zoeken”, zegt de Brit in de Herald Sun.

Hij vindt het maar niets dat de fans in Europa midden in de nacht hun bed uit moeten en rekent op de steun van Ron Walker, de baas van de Australische Grand Prix. ,,Ron is niet dom, hij weet precies waar het om gaat.”

Nu het idee om nachtraces te organiseren aan steun wint en de kans groot is dat de evenementen in Singapore en Maleisië in de toekomst inderdaad onder kunstlicht worden verreden, neemt de druk op Melbourne toe. En dat terwijl de race de laatste jaren al niet meer zo succesvol is, wat heeft geresulteerd in (grotere) verliezen en het wegblijven van bezoekers.

In een eerder stadium gaf Walker te kennen niet uit te sluiten dat de Grand Prix in de toekomst in Queensland wordt verreden. Daar zijn plannen om een geheel nieuw circuit te bouwen dat bij uitstek geschikt zou moeten zijn voor nachtraces.

Walker: ,,In het leven is niets zeker. Als Ecclestone besluit dat Queensland een betere plek is om een Formule 1-race te organiseren, dan zal daar de Grand Prix worden verreden.”

Het huidige contract van het Albert Park-circuit loopt in 2010 af.

KVN