De kans bestaat dat Suzuka in 2008 weer terugkeert op de Formule 1-kalender als Grand Prix van de Pacific. Dit meldt [schuin}FORMULE 1 RaceReport{schuin]-medewerker Adam Cooper.
Er zijn in totaal twintig Japanse Grand Prix' op het circuit verreden, maar dit seizoen heeft het circuit de organisatierechten verspeeld aan Fuji. Honda, eigenaar van Suzuka, heeft vanaf het eerste moment laten weten er alles aan te willen doen het circuit terug op de kalender te krijgen. Vooral omdat concurrent Toyota eigenaar is van Fuji.

Als Suzuka terugkomt zal dit waarschijnlijk gebeuren onder de naam 'Grand Prix van de Pacific', een titel die eerder werd toegekend aan de races in Aida. Dat was in 1994 en '95. Zeker is wel dat Honda de pit en paddock moet renoveren en dat de veiligheid er op vooruit moet gaan. Ingewijden suggereren dat de FIA op de hoogte blijft van potentiële ontwikkelingen.

Bernie Ecclestone heeft in ieder geval geen geheim gemaakt van zijn plannen om de kalender in de toekomst uit te breiden naar twintig races. Wel blijft het de vraag of dit al in 2008 het geval zal zijn.

Dit seizoen worden er zeventien races verreden, daar zijn de afgelopen dagen voor 2008 twee races aan toegevoegd ook al is het nog niet honderd procent zeker dat de straatraces in Valencia en Singapore daadwerkelijk doorgaan.

Afgezien daarvan is ook Imola keihard aan het werk om terug te keren op de kalender. Of Magny-Cours daar volgend seizoen nog opstaat is onzeker aangezien het contract afloopt en de organisatie hardop twijfelt over verlenging.

Ondertussen komt Abu Dhabi met een semi-permanent circuit op de kalender in 2009. Zuid-Korea en India azen eveneens op een Grand Prix, maar dat is meer iets voor de langere termijn.

AC/KVN