Toyota-teambaas Tsutomu Tomita heeft openlijk bevestigd dat hij Spyker volledig steunt in de rel over de klantenchassis'. De Japanner is niet blij met de bolide die Super Aguri inzet.Zaterdag meldde FORMULE 1 RaceReport al dat Toyota, net als Renault, dit standpunt tijdens een door Bernie Ecclestone belegde vergadering had ingenomen. Nu heeft Tomita dat nieuws in gesprek met onze Engelse medewerker Adam Cooper ook daadwerkelijk bevestigd.

Tot nu toe had de renstal achter de schermen vooral haar morele steun uitgesproken. Dat het team nu toch met haar standpunt naar buiten is gekomen kan tot problemen leiden in Japan. Toyota spreekt zich immers uit tegen het Super Aguri van Aguri Suzuki, die in Japan een grote schare fans heeft.

,,In 2008 mag iedereen doen en laten wat hij wil, maar dit seizoen zijn klantenchassis' nog altijd verboden. Dat is duidelijk vastgelegd in het reglement. Op basis daarvan moeten we dit afkeuren”, vertelt Tomita.

De discussie komt pas echt op gang nu het seizoen een aantal weken oud is, maar volgens de teambaas was het vrijwel onmogelijk om daarvoor al actie te ondernemen. Mede omdat Super Aguri haar SA07 pas in Melbourne presenteerde.

,,We hadden de mogelijkheid niet om een mening te vormen. Daarom hebben we in Melbourne foto's van onze concurrenten genomen. Een goed voorbeeld is het ontwerp van Super Aguri's radiateur en de bevestiging daarvan, dat is vrijwel gelijk aan de Honda van vorig jaar. En hierop is de aërodynamica nogal van invloed.”

,,Dat zijn allemaal details waarover we in Melbourne nog niet beschikten. Inmiddels heb ik Bernie Ecclestone persoonlijk aanbevolen om de SA07 en de RA106 eens naast elkaar te zetten en ieder onderdeel te vergelijken. Dat kunnen we zelf namelijk niet doen.”

AC/KVN