Colin Kolles was opgestapt als teambaas van MF1 Racing als eigenaar Alex Shnaider het team niet had verkocht. Ook wees Kolles een bod af van Harry Muermans, die een slordige 45 miljoen euro bood.Dit heeft Sportweek in een reconstructie over de geboorte van Spyker gepubliceerd. Het begint allemaal in Bahrein, maart 2006, nog voor de start van het seizoen. Kolles benadert Michiel Mol zondagochtend met de vraag of hij interesse heeft om te investeren in MF1 Racing.

Kolles doet zijn voorstel na langdurige gesprekken met Midland-eigenaar Alex Shnaider en echt lekker lopen die gesprekken niet. De teambaas concludeert: als er niets verandert, stap ik op. Shnaider wordt op de hoogte gesteld van Mols interesse. In Maleisië vindt de eerste bespreking plaats en de Rus belooft zijn cijfers beschikbaar te stellen.

Kolles merkt de aarzeling bij zijn baas, die een vraagprijs van 110 miljoen euro noemt. Daarop vertelt de Duitser Bernie Ecclestone dat hij opstapt als er niks gebeurt. ,,Hij zei: 'Bel me als je hulp nodig hebt.' Dat was een teken van vertrouwen”, zegt Kolles. Later vraagt hij ook daadwerkelijk om steun.

Eind mei in Monaco accelereren de onderhandelingen, waarna ook voor het eerst in de pers verschijnt dat er mogelijk een Nederlands Formule 1-team komt. Vlak voor de Canadese Grand Prix wordt er een heads of agreement ondertekend. Duidelijk is inmiddels dat Mol en consorten bij een overname zeggenschap verkrijgen.

Het boekenonderzoek kan plaatsvinden en met die gedachte betrekt Mol Victor Muller – eigenaar van Spyker Cars – er bij. Binnen een uur zijn ze er uit. De batterij peperdure adviseurs stelt ondertussen continu vragen omdat de cijfers weinig vertrouwen geven.

Kolles verbijt zich: ,,Als ze niet kunnen pissen, dan moeten ze uit de buurt van de pot blijven”, vertelt hij in Hockenheim. Hij probeert de investeerders ervan te overtuigen dat het team gezond is.

Toch duurt het zolang dat Mol en consorten vrijdag 29 juli het recht van exclusiviteit verspelen. Prompt biedt Muermans, suikeroom van Robert Doornbos, Kolles 45 miljoen euro. Een zeer geprikkelde Kolles wijst dat af. Uiteindelijk komt er van Muermans' bod niets terecht.

De deal tussen Mol, Spyker en Shnaider wordt wel beklonken, al gaat dat niet over één nacht ijs. In Monza wordt de overname officieel aangekondigd. ,,Onvoorstelbaar”, zegt Kolles maanden later, ,,hoeveel mensen geprobeerd hebben om deze deal te verkloten.”

KVN