Zoals verwacht heeft Spyker een protest ingediend tegen het klantenchassis waar Super Aguri in haar ogen gebruik van maakt. Red Bull wordt nog even ontzien.Dit meldt FORMULE 1 RaceReport-medewerker Adam Cooper.

De reden van het protest is niet zozeer wie beschikt over de eigendomsrechten. Spyker beschuldigt Super Aguri ervan onderdelen te gebruiken die door een andere constructeur zijn ontworpen. In bijlage 3 van de Concorde Overeenkomst is afgesproken dat dit verboden is.

Williams heeft niet geprotesteerd, maar CEO Adam Parr – voorheen advocaat – onderhield vanmiddag nauw contact met Spyker.

De stewards hebben nu drie opties. Het ingediende protest weigeren, dan gebeurt er verder niks. Of één van beide partijen gelijk geven en daar naar handelen. Als Super Aguri verliest, heeft het team de mogelijkheid beroep aan te tekenen en gewoon te starten.

In de wandelgangen wordt gezegd dat, mocht het aankomen op veiligheid of het al dan niet geldig zijn van de inschrijving, de Japanse renstal uitgesloten kan worden van deelname.

Een beslissing moet vandaag worden genomen, in tegenstelling tot speculatie op andere websites of uitlatingen van Bernie Ecclestone.

Het gerucht gaat dat het protest mogelijk niet eens wordt geaccepteerd omdat het te laat in het weekend is ingediend. Dit zou donderdagmiddag moeten gebeuren, bij de technische keuring.

Punt is dat de SA07 pas deze week is onthuld, wat het voor Spyker en andere teams onmogelijk maakte de wagen te analyseren.

Mocht het protest verworpen worden, dan kan Spyker het de volgende race opnieuw proberen. Als er later ook nog een protest tegen Red Bull wordt ingediend, hoeft dit niet per se vanwege dezelfde reden te zijn.

AC