Wie volgt Fernando Alonso op bij Renault? Dat is één van de vele aankondigingen die binnenkort wordt verwacht. Giancarlo Fisichella, die zelf nog altijd op een langer verblijf bij het Frans/Engelse team hoopt, weet het wel. ,,Een Fin natuurlijk.” In dat geval blijven er twee kandidaten over: Kimi Raikkonen en huidig Renault-testcoureur Heikki Kovalainen. Al tijden wordt er stilzwijgend op gerekend dat Kovalainen in 2007 promoveert tot racecoureur. Het Alonso-scenario als het ware, want ook de Spanjaard werd langzaam gebracht door teambaas Flavio Briatore. De laatste weken meldt Kovalainen telkens dat er nog niks zeker is en dat hij vooral hoopt volgend seizoen races te rijden.

Ook Raikkonen is genoemd bij Renault. Er werd begin mei melding van gemaakt dat de renstal hem een aanbod van 143 miljoen dollar zou hebben gedaan. Niet veel later, in het weekend van de Spaanse Grand Prix waar de GPMA overeenstemming op het commerciële vlak bereikte met Bernie Ecclestone, liet het team weten de beurs te willen trekken voor een topcoureur.

Een geheel Finse line-up behoort eveneens tot de mogelijkheden, want het is nog niet zeker dat Fisichella volgend seizoen uitkomt voor de Renault-renstal. Zijn contract loopt aan het einde van dit seizoen af. ,,Het team laat me spoedig weten wat mijn toekomstperspectief is. Ik hoop uiteraard dat we de samenwerking voortzetten”, vertelt hij in de Gazzetta dello Sport. Dinsdag werd ook Mark Webber nog genoemd als optie voor Renault.

Juist omdat het verschil met Alonso zo groot is plaatsen velen vraagtekens bij de toekomst van de Italiaanse coureur. Volgens ’Fisico’ is de achterstand te wijten aan de vele problemen die hij dit seizoen heeft ondervonden. ,,Er gaat teveel fout in de kwalificatie en daar word ik op zondag voor gestraft.”

Het gat met zijn Spaanse teamgenoot is inmiddels opgelopen tot 42 punten. ,,Dat is best veel en eerlijk gezegd had ik meer van het seizoen verwacht. Er waren kansen genoeg op goede resultaten, maar telkens waren er wel weer wat kleine problemen. Alleen in Maleisië had ik een vlekkeloos weekend en toen won ik.”

In Silverstone werd Fisichella wederom geplaagd door een probleem. De rijhoogte van zijn R26 stond te laag afgesteld, waardoor hij in de kwalificatie de voorste startrij misliep. In de race moest hij daardoor met een hogere bandenspanning rijden wat zijn snelheid eveneens geen goed deed.

KVN