Super Aguri heeft Sakon Yamamoto officieel bevestigd als derde coureur voor de Grand Prix’ in Engeland, Canada en Amerika. Gisteren werd al melding gemaakt van een bevestiging, maar deze bleef uit tot donderdagmiddag. Daarom komt dit bericht niet meer als een verrassing. Yamamoto reed tot voor kort in het Japanse Super GT en Formule Nippon-kampioenschap. Super Aguri bedankt zijn team Kondo Racing dan ook, omdat het team de ambities van Yamamoto niet in de weg staat.

Eerder kwam hij eenmalig in actie als vrijdagtester van Jordan, dat was op eind 2005 op Suzuka. De Japanse coureur is zelf vooral blij met zijn rentree in de koningsklasse van de autosport. ,,Ik ben erg blij met mijn terugkeer in de Formule 1 en ik wil iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt. Ik zal mijn best doen als derde coureur en hoop het team van goede feedback te kunnen voorzien.”

Opvallend aan deze aankondiging van Super Aguri is het nieuws dat hij tot en met de Amerikaanse Grand Prix is vastgelegd als derde man. In de wandelgangen gaat al enige tijd het gerucht dat de Japanner in Frankrijk promoveert tot racecoureur. Zodat Takuma Sato en Yamamoto het team weer een compleet Japans gezicht geven.

Het is voor de hand liggend dat de organisatie van de Franse Grand Prix hier niet blij mee is. Franck Montangy, de huidige tweede coureur, is de enige Fransman in het Formule 1-veld nadat er vorig jaar zelfs helemaal geen Fransman aan de start van de race op Magny-Cours stond. Mogelijk gaat de organisatie nog lobbyen bij Bernie Ecclestone om Montagny zijn thuisrace nog te laten rijden. Ecclestone zou namelijk graag een Franse coureur in het startveld willen hebben.

Montagny weet zelf ook niet of hij in Frankrijk aan de start staat. ,,Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Ik ben dat weekend zeker aanwezig als derde coureur. Vooralsnog ben ik vooral blij dat Super Aguri mij de kans heeft gegeven om in de Formule 1 te debuteren.”

Opvallend genoeg deelt het team in het persbericht niet mee of Yamamoto ook daadwerkelijk rijdt op de vrijdagen als vrijdagcoureur. Montagny was eerder dit seizoen eveneens derde coureur, maar hij kwam niet in actie als vrijdagtester. De verwachting is echter dat hij morgen gewoon rijdt.

KVN