Bernie Ecclestone zou de Formule 1-kalender graag uit willen breiden tot twintig races. Dit seizoen worden er na het schrappen van de Belgische Grand Prix achttien races verreden, maar Ecclestone wil dit aantal graag uitbreiden. Bovendien wil hij af van de zogeheten back-to-back races.
Steeds meer landen willen een Formule 1-race organiseren. Dat zou de hoofdreden zijn voor Ecclestone om de kalender uit te willen breiden. Onder meer India, Rusland, Griekenland en Roemenië duiken steeds op in het geruchtencircuit als het gaat om een plek op de toekomstige kalender.

Tevens is de sport zo in staat om nieuwe landen en afzetmarkten in contact te brengen met de Formule 1. Volgens Ecclestone is dit in het recente verleden wel gebleken door races in Turkije en China te organiseren. ,,Iedereen verklaarde me gek voor gek toen ik die twee races aankondigde. Maar ik heb juist contracten in deze landen afgesloten omdat de fabrikanten hier de vruchten van plukken”, vertelt hij in een door de FIA vrijgegeven interview.

,,Het is helemaal zo gek nog niet om de kalender uit te breiden naar twintig races. Mits we een langer seizoen draaien, om de werkdruk op de teams iets te verlagen. Daarom ben ik ook tegen de back-to-back races, these are killing. Ik zie het probleem niet om een paar extra races op de kalender te zetten als dit in ieders voordeel werkt.” FIA-president Max Mosley denkt dat alleen buiten Europa twee races binnen een week plaats kunnen vinden. ,,Uit logistiek oogpunt is dat gewoon handig.”

Veel kritiek is er van de fans op de ticketprijzen. Deze zijn inderdaad op z’n minst aan de hoge kant. Te hoog vinden velen, zeker gezien het aanbod. ,,Als de tribunes volzitten is de prijs goed, zijn ze leeg dan is de prijs te hoog”, meent de FIA-president. Ecclestone sluit zich daar bij aan. ,,Als de show goed is krijgen de mensen waar voor hun geld. En bedenk je eens hoe duur het is om een Grand Prix te organiseren.”

KVN