Dat Renault de mogelijkheid onderzoekt om uit de GPMA te stappen is geen verrassing meer. Dat er wordt gespeculeerd over een deal met Bernie Ecclestone ook niet. Wel nieuw is dat het bekendmaken van Renaults deal imminent zou zijn. Dit meldt FORMULE 1 RaceReport-redacteur Adam Cooper.
In feite speelt het nieuws dat Renault de andere vier GPMA-leden de rug toekeert al vanaf het moment dat er werd vergaderd in Maranello. Samen met Ferrari, Cosworth en afgevaardigden van de FIA bespraken teamleden van Renault de regelgeving op motorgebied vanaf 2008. Ook teambaas Flavio Briatore was daarbij aanwezig. Hoewel het over regelgeving ging, was het een duidelijke aanwijzing dat Renault als het moest op eigen houtje kon opereren.

Renault-president Carlos Ghosn heeft vanaf zijn benoeming al laten weten dat het voor de renstal economisch verantwoord moet zijn om actief te blijven in de Formule 1. Briatore heeft zich sowieso van begin af aan opgeworpen als een groot voorvechter van het drukken van de kosten. Renault, Mercedes, Toyota, Honda en BMW hebben een overeenkomst getekend waarin wordt gesteld dat er enkel als groep wordt geopereerd. Daarom blijft het de vraag of de Franse fabrikant stiekem niet van twee walletjes eet. Eventueel tekenen van Renault hoeft niet per se te betekenen dat er niet meer overlegd wordt met de andere fabrikanten.

McLaren-teambaas Ron Dennis was na afloop van de kwalificatietraining niet beschikbaar voor zijn gebruikelijke onderhoud met afgevaardigden van de pers. ,,Vanwege een plotseling ingelaste vergadering met betrekking tot de GPMA”, werd door hem als reden opgegeven. Het is nog even onduidelijk of op deze meeting te kennen is gegeven dat de stap van Renault is bevestigd, of dat er pogingen zijn ondernomen om als hecht collectief te blijven opereren.

Hoe dan ook. De deal met Ecclestone kan niet worden bezegeld met een handtekening van Briatore. Ondertekening zal moeten gebeuren door autosportchef Alain Dassas, die aanwezig is in Barcelona. Intrigerend genoeg is de Franse journalisten verteld dat er ’interessant nieuws’ op komst is, mogelijk binnen de komende 24 uur. Enige complicatie qua timing die op kan treden is het feit dat Barcelona een belangrijk weekend is voor Renault, omdat Fernando Alonso hier volop in de belangstelling staat. Het is onduidelijk of dit voor vertraging kan zorgen aangaande het uitvaardigen van een bevestiging.