Het ziet ernaar uit dat de GPMA-teams geen nieuwe raceklasse op gaan richten. Anders valt het niet te verklaren dat de vijf teams (BMW, Honda, McLaren, Toyota en Renault) zich hebben ingeschreven voor het wereldkampioenschap Formule 1 2008. Dit heeft de GPMA in een statement laten weten.


De FIA zelf wil er daarentegen nog niks over kwijt. De overkoepelende autosportorganisatie zegt niet te willen reageren op speculatie in de pers en meldt alleen dat de lijst met inschrijvingen eind april openbaar wordt gemaakt. Desondanks laat het statement van de GPMA aan duidelijkheid niets te wensen over. ,,De vijf teams, verenigd in de Grand Prix Manufacturers Association,hebben bij de FIA hun aanmelding voor het kampioenschap van 2008 kenbaar gemaakt.”

De renstallen zeggen uit te kijken naar het moment waarop de FIA kenbaar maakt dat de inschrijvingen bevestigd worden. Ook kunnen de teams niet wachten om met de FIA rond de tafel te gaan zitten om het reglement voor 2008 op te stellen. ,,De GPMA-leden blijven strijden voor het verbetering van de sport. Dat is in ieders belang. De onderhandelingen tussen de GPMA en de eigenaar van de commerciële rechten verlopen voorspoedig en zullen voortgezet worden.”

Er werd gevreesd dat de GPMA geen gehoor zou geven aan de deadline van de FIA, waardoor geïnteresseerde teams slechts één week de tijd hadden om zich in te schrijven voor het kampioenschap van 2008. Vooral omdat de FIA de ontwikkeling van de motoren wil bevriezen. Flavio Briatore toog onlangs naar Maranello om hierover te overleggen met de FIA en afgevaardigden van Ferrari en Cosworth. Ruim voordat deze deadline afloopt, 31 maart, hebben de GPMA-renstallen nu toch besloten om zich in te schrijven.

FIA-president Max Mosley riep de teams eerder nog op zich vooral in te schrijven, omdat zij anders geweerd zouden worden bij de onderhandelingen omtrent de toekomstige regels. Als dit daadwerkelijk zou zijn gebeurd, zou het bijna onvermijdelijk zijn geweest voor de GPMA om de plannen voor het opzetten van een eigen klasse niet door te zetten. Hoewel de GPMA-leden hun inschrijving aan de FIA voorgelegd hebben, betekent dit (nog) niet dat er sprake is van volledige capitulatie. De kans dat de ’Formule 1 gewoon de Formule 1 blijft’ is echter wel toegenomen.

Ingewijden weten te melden dat de interesse voor deelname aan de Formule 1 per 2008 ongekend hoog is. Dit komt omdat de inschrijving ook geopend is voor geheel nieuwe teams. Met de voorgestelde veranderingen wordt de sport ook populairder voor privé-teams, waardoor verschillende privateers een gooi doen naar inschrijving. Een andere belangrijke horde die niet meer genomen hoeft te worden is het betalen van de borgsom van 48 miljoen dollar voor nieuwe teams.

Eerder hadden Ferrari, Williams, MF1 Racing, Red Bull, Scuderia Toro Rosso en Super Aguri al openlijk partij voor Bernie Ecclestone gekozen.

KVN