Het circuit van Fuji is vanaf 2007 het toneel voor de Grand Prix van Japan. Circuiteigenaar Toyota bevestigde vandaag dat Fuji het circuit van Suzuka aflost als thuisbasis voor de Grand Prix.


Toyota citeert in een persbericht FOA-baas Bernie Ecclestone, die het nieuws bevestigd en uiteraard zegt blij te zijn met de toetreding van Fuji tot de Formule 1-kalender. Hij zinspeelt op het feit dat de race, die gepland staat in oktober, waarschijnlijk de laatste Grand Prix onder de huidige Concorde-overeenkomst is.

,,We hebben de verwachting dat deze race het begin van een nieuw tijdperk inluidt.”

Het circuit van Fuji huisvestte in 1976 de eerste Grand Prix van Japan. De Japanse inbreng bestond uit een aantal privé-rijders met verouderd materiaal, plus de exotische, in Japan gebouwde Kojima. De race ging vooral de geschiedenis in door de enorme hoosbuien, waardoor Niki Lauda, die net hersteld was van zijn ongeluk op de Nürburgring, de race verliet en zijn titelkansen opgaf. James Hunt won die dag zijn enige wereldtitel. Een jaar later stond Fuji opnieuw op de kalender, maar die race werd gekenmerkt door een ongeluk waarbij Gilles Villeneuve’s Ferrari in het publiek terechtkwam. Een baancommissaris en een fotograaf kwamen om het leven en verschillende toeschouwers raakten gewond..

Het is niet zeker of Suzuka definitief van de kalender verdwijnt. Dat circuit is eigendom van Honda, dat ongetwijfeld gaat lobbyen bij Bernie Ecclestone. Mogelijk blijft de race op Suzuka gehandhaafd als Grand Prix van Azië.