Er wordt dit jaar geen Grand Prix in België verreden. Dat heeft de internationale autosportbond FIA woensdagmiddag bekendgemaakt. Dit besluit is genomen naar aanleiding van de vele problemen die er in de Ardennen zijn. Hoewel er onlangs nog positieve geluiden te horen waren, komt het niet als een verrassing dat Spa-Francorchamps alsnog van de kalender is afgevoerd. De problemen rond de promotie van de race en de bouwwerkzaamheden zijn er debet aan dat de race in 2006 geen doorgang vindt.

Bernie Ecclestone liet vorige maand nog weten dat hij alle vertrouwen had in een goede afloop, maar dat heeft niet mogen baten. Met als gevolg dat de FIA nu bekend heeft gemaakt dat de Grand Prix van België niet meer op de kalender van 2006 staat.

In 2003 ging de race ook niet door, omwille van het definitieve verbod op tabaksreclame dat vlak voor de Belgische Grand Prix van kracht werd. Er kon niet meer geruild worden van datum met een andere race, waardoor de race toen niet doorging. In 2004 keerde het circuit terug op de kalender en ook vorig jaar sloeg de Formule 1-wereld haar tenten op in België.

Zo’n noodoplossing is nu niet aan de orde. Er is nog altijd veel onduidelijkheid rond de promotie van de race en ook zal de verbouwing van de paddock niet op tijd afgerond zijn. Daarom heeft de Belgische autosportbond, de RACB, de FIA gevraagd de race te schrappen. ,,De RACB heeft ons duidelijkheid verschaft waarna er niks anders opzat dan de race van de kalender af te voeren. We hebben dit besluit genomen om het circuit de tijd te geven de verbouwing af te ronden”, vertelt de FIA in een statement.

Wat de verdere toekomst betreft ziet het er rooskleuriger uit voor de Belgen, zo laat ook de FIA weten. Voorwaarde is echter ongetwijfeld dat de huidige problemen dan tot het verleden behoren. ,,De FIA hoopt dat de race vanaf 2007 weer op de Formule 1-kalender zal staan”, besluit de overkoepelende autosportbond in haar statement.

KVN