Het Amerikaanse Penske Racing overweegt een terugkeer in de Formule 1 per 2008 – het jaar dat de nieuwe, kostendrukkende reglementen ingevoerd worden. Dat meldt de internetsite van het Britse weekblad Autosport. De internationale autosportfederatie FIA onthulde eerder deze week de plannen voor een ‘goedkopere’ Formule 1. Een hele verzameling aan kostendrukkende maatregelen, die in 2008 worden ingevoerd, moet de instap voor privateers makkelijker maken. Een budget van honderd miljoen dollar moet in de toekomst genoeg zijn voor een seizoen Formule 1, aldus FIA-president Max Mosley.

Daarop zou het team van Roger Penske – dat in 1976 voor het laatst deelnam aan een Grand Prix – Formule 1-baas Bernie Ecclestone zelfs al benaderd hebben en gezegd hebben terug te willen keren in de koningsklasse. Als de kosten om een team te runnen daadwerkelijk drastisch omlaag gaan tenminste. Penske zou niet meer dan tachtig miljoen dollar per jaar willen en kunnen uitgeven.

Mosley bevestigt het verhaal in een interview met de Franse krant L’Equipe, al noemt hij de renstal niet bij naam. ,,Op het moment is de Formule 1 te duur”, zegt hij. ,,Een groot privé-team, dat heel bekend is in Amerika, heeft tegen Bernie gezegd: ‘We willen de F1 in, maar alleen als we het kunnen doen met een budget van tachtig miljoen dollar’. Want dan zou het nog winst kunnen boeken.”

Penske komt momenteel uit in de Indy Racing League, de Nascar en de American Le Mans Serie, waaraan ook Jan Lammers deelneemt. Tussen 1974 en ’76 stond het Penske-team bij dertig Grand Prix’ aan de start, met als hoogtepunt de Grand Prix van Oostenrijk in ’76. Daar behaalde de equipe haar tot op heden enige Formule 1-overwinning, met John Watson achter het stuur van een PC4-bolide, uitgerust met Ford-krachtbron.

PPB