Formule 1 en geld: een onlosmakelijke combinatie, zo ook in het geval van Super Aguri. Eerst werd het inschrijvingsgeld te laat gestort en nu is niet iedereen blij met de komst van de nieuwe renstal. De reden volgens het team: ,,Iedereen kijkt naar de eigen portemonnee." Nu Toyota en MF1 Racing ontkennen dat ze de elfde renstal tegenwerken, is het nog altijd onduidelijk wie er dan wel tegen de komst van Super Aguri is. Maar eerlijk is eerlijk: in feite heeft het team deze situatie aan zichzelf te danken door het inschrijvingsgeld te laat over te maken naar de FIA. ,,Het geld was wat laat vanwege een misverstand aan onze kant, maar inmiddels is het vereiste bedrag voldaan", vertelt Super Aguri’s algemeen directeur Daniele Audetto aan Autosport.

,,Helaas hebben we de deadline gemist, waardoor we de toestemming van alle teams nodig hebben om deel te mogen nemen. Dat zorgt voor een aantal problemen." Volgens ingewijden gunnen Ferrari en Williams de nieuwe equipe niet bepaald het licht in de ogen. Speculatie dat ook Renault geen groen licht zou geven klopt niet, aldus Audetto.

,,Flavio Briatore heeft gezegd dat hij geen toestemming wilde geven voor deelname van een amateuristische renstal. Daarop heeft hij Pat Symonds langsgestuurd op onze fabriek en volgens mij is Symonds daar aardig onder de indruk geraakt van ons."

Niet alleen Symonds, ook Charlie Whiting heeft een bezoek gebracht aan de fabriek in Leafield. Dit deed hij namens de FIA. Overigens is Super Aguri tot op zekere hoogte wel onderdeel van het F1-circus, alleen is er nog geen toestemming om ook daadwerkelijk te racen. ,,Charlie is langs geweest en naar mijn mening was hij tevreden met wat hij zag en te horen kreeg. We horen erbij, maar ook weer niet. Zo was hoofdontwerper Mark Preston aanwezig bij de vergadering van de Technische Werkgroep en hebben we een afgevaardigde naar de bijeenkomst van de teambazen gestuurd."

Audetto zegt verder dat hij het dwarsliggen van de teams tot op zekere hoogte kan begrijpen, desondanks hoopt hij tegelijkertijd dat de dwarsliggers alsnog bijdraaien. Inzet van het moddergooien: geld. De beste tien teams krijgen van Bernie Ecclestone een deel van het televisiegeld en een reiskostenvergoeding. Hoewel Super Aguri de eerste twee seizoenen sowieso geen geld krijgt omdat ze eerst twee jaar in de F1 actief moeten zijn, kunnen ze er mogelijk wel voor zorgen dat andere teams geld mislopen. Dit is mogelijk als zij boven een andere renstal eindigen, zodat dit ’slachtoffer’ op de elfde plek eindigt en dus geen geld krijgt.

,,Ik weet wel zeker dat het hier om geld gaat, maar het maakt niet zoveel uit omdat wij de eerste twee jaar sowieso geen geld krijgen. Buiten dat is er plek voor twaalf teams in de F1 en wij zijn nummer elf. Max Mosley en Bernie Ecclestone helpen ons waar mogelijk. Verder hebben we support van Fuji TV, mensen rond Takuma Sato en verschillende Japanse sponsoren. Maar niet alle teams kijken wat het beste is voor de sport, ze oordelen op basis van hun eigen portemonnee."

KVN