Politici die elkaar in de haren vliegen, een organisator die schulden maakt en zichzelf ondertussen een behoorlijke salarisverhoging zou hebben gegeven. Heibel in de Ardennen dus en dan met name rond de Grand Prix van België. Bas Leinders legt Formule1.info het één en ander uit.
Ondanks al deze negatieve berichten heeft de Belgische ex-Minardi-coureur, die in contact staat met de verschillende instanties, er alle vertrouwen in dat de race volgend seizoen gewoon op de kalender staat. ,,De toekomst van de Grand Prix is niet in gevaar, er zal gezorgd worden voor een nieuwe organisator. Bovendien is er een contract met de firma van Bernie Ecclestone voor de komende jaren."

En juist daarom schuilt een groot deel van het probleem bij de organisatie van de race, iets wat Leinders beaamt. ,,Het lijkt erop dat de organisatie de hoofdreden van dit fiasco is. Zelfs Bernie Ecclestone heeft op de Belgische televisie verteld dat er met een betere en goede organisatie geen vuiltje aan de lucht moet zijn."

Dat de firma (DDGP) die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de Belgische Grand Prix er een potje van heeft gemaakt is wel duidelijk. ,,Er blijken verschillende tekorten te zijn in de boekhouding van de firma die garant stond voor het organiseren van de race. Het tekort zou ongeveer 200.000 euro bedragen. Dit gat is ontstaan tussen de voorafbestellingen en de uiteindelijke inkomsten van de tickets. Saillant detail: DDG drukte haar eigen tickets voor de race, terwijl dit vroeger door een gecertificeerde drukker werd gedaan."

,,Volgens verschillende media zou de organisator zichzelf ook nog eens een loon van 30.000 euro per maand uitgekeerd hebben. Ter vergelijking: daarvoor verdiende hij 8000 euro in de maand en de loonsverhoging zou hij zichzelf pas hebben gegeven toen hij al in de problemen zat", vervolgt de Belg. ,,Er zou ook geld van DDGP naar enkele andere firma’s van Didier Defourny zijn gegaan. Inmiddels is er een klacht neergelegd tegen de DDGP door de uitbater van het circuit en hoogstwaarschijnlijk volgt er een gerechtelijk onderzoek."

Toch moeten er volgens Leinders nog iets anders opgehelderd worden: ,,Men kan zich enkel de vraag stelen hoe DDGP verschillende beslissingen, met geld en garantie van de Waalse regering, helemaal alleen en zonder controle heeft kunnen doorvoeren? Zo zit het eigenlijk in elkaar op het moment."

,,Maar dat is nog niet alles", besluit hij zijn visie op het gebeuren rond Spa-Francorchamps. ,,Er is natuurlijk ook in de politiek getouwtrek gaande tussen de verschillende partijen over de schuldvraag. Iedereen wijst de ander met de vinger. Wie er uiteindelijk fout is laat ik persoonlijk in het midden. Ik kan alleen vaststellen dat dit weer een typisch Belgisch verhaal is en dat België nog maar eens enorm belachelijk overkomt in binnen- en buitenland…"

KVN