Bernie Ecclestone heeft een einde gemaakt aan de speculatie dat er een tweede Grand Prix van Japan komt. Er werd geopperd dat de race tussen die van Australië en het begin van het Europese seizoen verreden zou kunnen worden, maar zover komt het niet.
Het Fuji-circuit heeft dankzij geld van Toyota een opknapbeurt ondergaan en nu probeert de fabrikant de race op Suzuka weg te krijgen. Niet geheel ontoevallig is dat circuit in handen van Honda. Het Suzuka-circuit, wat zeer geliefd is bij de coureurs, ligt veel dichter bij Tokyo en bovendien is de commerciële kant daar een stuk aantrekkelijker.

Dit betekent niet dat de discussie over het aantal races dat in 2006 op de kalender staat is afgelopen. Bernie Ecclestone heeft negentien data geboekt, maar zeventien stuks wordt door de teams als het absolute maximum beschouwd. De Grand Prix’ van San Marino en Frankrijk zouden nog niet zeker zijn van hun plek op de kalender.

Ecclestone maakt echter een einde aan de Fuji-speculatie door met een definitief ’nee’ te antwoorden. ,,Het was wat moeilijk voor volgend jaar, maar ik ben er inmiddels wel uit. Alles is mogelijk, zolang we maar meer races op de kalender kunnen krijgen. De teams willen er zeventien, dus het worden er twee meer. Vrijwel alles blijft bij het oude", vertelt hij aan Formule1.info-medewerker Adam Cooper.

Dit houdt volgens de F1-supremo in dat er geen races van de kalender geschrapt zullen worden, hoewel Frankrijk en San Marino dus nog niet helemaal rond zijn. ,,Ik ben er bijna zeker van dat we geen races verliezen." Verder maakte hij duidelijk dat de Engelse Grand Prix wordt verplaatst naar juni, om een botsing met het wereldkampioenschap voetbal te voorkomen. Juli blijft vrij voor de races in Amerika en Canada.

KVN