Als het aan Bernie Ecclestone ligt staat de Grand Prix van Amerika ook in 2006 op de Formule 1-kalender. Na het echec van 19 juni jongstleden werd er openlijk getwijfeld aan de toekomst van de race. De Brit is ondertussen van plan om ook volgend seizoen met het F1-circus een bezoek aan Indianapolis te brengen.
De 2005-editie van de Amerikaanse Grand Prix werd ontsierd door grote problemen met de Michelin-banden. De Franse bandenfabrikant kon de veiligheid van haar rubber niet garanderen, waarna er een grote rel ontstond. Uiteindelijk besloten de Michelin-teams aan het eind van de opwarmronde de pit in te komen en niet te starten. Het feit dat slechts zes wagens deelnamen aan de race viel bij de bezoekers niet in goede aarde; er werden allerlei attributen – waaronder blikjes bier – op het circuit gegooid.

Het contract van Indianapolis loopt na 2006 af en het is nog onduidelijk of deze verbintenis verlengd zal worden. Het is zelfs nog niet geheel zeker of de race van volgend seizoen doorgaat. Eén man heeft daar geen twijfels over: ,,Er moet wel heel veel gebeuren wil de race volgend jaar niet doorgaan", aldus een standvastige Ecclestone in de Associated Press.

,,Ik hoop dat iedereen begrijpt wat er in juni gebeurd is, en vooral ook waarom het zover heeft moeten komen. Het was niet het circuit zelf of de teams die de fout in waren gegaan, de problemen werden veroorzaakt door de foute banden van Michelin. Daardoor zou het te gevaarlijk zijn om de race onder normale omstandigheden te laten starten. Het was totaal niet verantwoord om onder deze omstandigheden te racen", besluit de F1-supremo.

KVN