De Formule 1-kwalificatie speelt een belangrijke rol in een race-weekend. Tijdens de F1-kwalificatie strijden de coureurs op zaterdag om de beste startpositie voor de race van zondag. De startpositie wordt bepaald aan de hand van de snelste rondetijd van de coureur. In dit artikel leggen we je uit hoe de F1-kwalificatie precies werkt.
Kwalificatie F1 Q1
De kwalificatie duurt ongeveer een uur en bestaat uit drie delen: Q1, Q2 en Q3. Alle twintig F1-coureurs nemen deel aan de eerste kwalificatiesessie die in totaal achttien minuten duurt. De coureurs gaan de baan op om een rondetijd neer te zetten. Er zit geen limiet aan het aantal rondjes dat ze mogen rijden. De topteams rijden meestal maar één of twee ronden terwijl de langzamere teams meerdere ronden rijden en steeds iets sneller zijn. Langzamere teams moeten namelijk harder werken en meer data verzamelen om competitief te zijn. Dat resulteert vaak in het rijden van meer rondes om hun prestaties te maximaliseren.
Zodra de klok op nul staat mag iedereen zijn rondje nog afmaken. De vijf langzaamste coureurs vallen na deze ronde af en weten dan al hun startpositie voor de race. Zij starten namelijk vanaf de posities zestien tot en met twintig.
De 107%-regel
Tijdens Q1 geldt de 107%-regel. Dit houdt in dat de coureurs binnen 107 procent van de nummer één tijd moeten zitten, anders mogen zij niet deelnemen aan de race. Wanneer een coureur buiten de 107 procent zit, mag hij volgens deze regel niet deelnemen aan de race. In de praktijk sluit men tegenwoordig bijna nooit iemand uit van deelname, behalve wanneer de coureur in kwestie ook in de vrije training niet snel genoeg is gebleken. Heeft een coureur als Max Verstappen of Sergio Pérez een technisch probleem tijdens de kwalificatie? Dan hoef je dus niet bang te zijn dat ze worden uitgesloten. Een voorbeeld van een team dat wél uitgesloten werd vanwege de 107-procentnorm, was het HRT-team in 2011 in Melbourne. Zij deden nog een beroep op de wedstrijdleiding, maar dit mocht niet baten.
Kwalificatie F1 Q2
Slechts een paar minuten na afloop van Q1 is het al tijd voor Q2 met de vijftien overgebleven coureurs. De tijden uit Q1 zijn niet meer relevant en de coureurs zetten in Q2 dus allemaal weer een nieuwe rondetijd neer. Hier hebben ze in totaal vijftien minuten de tijd voor. Van Q2 gaan de snelste tien coureurs door naar de laatste kwalificatiesessie. De vijf langzaamste coureurs, starten tijdens de race de volgende dag vanaf posities elf tot en met vijftien.
Kwalificatie F1 Q3
In Q3, ook wel de ‘top 10-kwalificatie’ genoemd, strijden de snelste tien F1-coureurs in twaalf minuten tijd met elkaar om pole-position – de eerste plaats in de startopstelling. Net als in Q2, reset men de tijden uit de vorige kwalificatiesessie en krijgen de coureurs de kans om weer een nieuwe tijd neer te zetten. Op basis van de rondetijden starten de coureurs de race vanaf posities één tot en met tien.
Gridstraffen na kwalificatie
Na de F1-kwalificatie kunnen gridstraffen de startopstelling helemaal veranderen. Een gridstraf is een straf die de westrijdleiding kan geven aan een coureur in de vorm van strafplaatsen op de startopstelling tijdens de race. Deze straffen zijn bedoeld om eerlijkheid en veiligheid in de competitie te garanderen. Een F1-coureur kan een gridstraf zowel tijdens en na de kwalificatie krijgen als vanuit een eerdere race. De wedstrijdleiding geeft gridstraffen voor zowel de gedragsovertredingen op de baan (gevaarlijk rijden of het negeren van gele vlaggen etc.) als voor technische overtredingen (het vervangen van bepaalde auto-onderdelen die buiten de toegestane limieten vallen etc.). Zulke straffen kunnen leiden tot verschuivingen in de startopstelling.
Wanneer is de kwalificatie F1?
De kwalificatie F1 voor de Grand Prix op zondag vindt bijna altijd plaats op zaterdag. In 2025 zal alleen de race van Las Vegas op een zaterdag plaatsvinden, waardoor de kwalificatie op vrijdag plaatsvindt. Verder komt het soms voor dat een Grand Prix-weekend ook een sprintrace bevat. Daar vindt dan op vrijdag een aparte sprint-kwalificatie voor plaats.
Formule 1-kalender
Bekijk de Formule 1-kalender van 2024 om op de hoogte te zijn van wanneer en hoe laat alle F1-kwalificaties en races in 2024 plaatsvinden. De F1-kalender voor 2025 is ook al bekend. Het is alleen nog niet bekend wanneer de sprintraces plaatsvinden.