De vredespijp die al tijden klaar lag, is nu ook gerookt: het Concorde Verdrag is ondertekend. Dit betekent dat er eindelijk een akkoord is gesloten tussen de teams, de FIA en Bernie Ecclestone, die zich bezig houdt met de commerciële rechten van de sport.De FIA heeft bevestigd dat voorzitter Max Mosley namens de autosportbond de afspraken officieel heeft gemaakt door zijn handtekening onder het document te zetten. Dit betekent een einde van een langdurige politieke rel.

De nieuwe afspraken gelden tot eind 2012. “Na goedkeuring van de World Motor Sport Council (WMSC) heeft Mosley het document ondertekend. Dit betekent een nieuwe periode van stabiliteit en rust”, aldus de FIA.

“De WMSC heeft ook zijn goedkeuring gegeven aan een ietwat gewijzigde opzet van de reglementen, die in werking treden vanaf 2010. De precieze veranderingen worden op korte termijn via de website van de FIA gecommuniceerd. De teams en de FIA hebben hier samen toe besloten.”

“Deze nieuwe afspraken, die gelden tot 2012, zijn in feite een continuering van de weg die in 1998 is ingeslagen. Beslissingen worden genomen door werkgroepen of commissies, waarna de teams kunnen stemmen en de uitkomst van de stemming wordt voorgelegd aan de WMSC voor ratificatie.”

Wat er precies is afgesproken rond BMW Sauber, dat zich aan het einde van het seizoen terugtrekt uit de sport, is nu nog onbekend. Veel hangt in deze af van het voornemen van de Duitse fabrikant om het team wel of niet te verkopen.

Verder heeft de FIA laten weten dat er nog enkele nieuwe afspraken zijn gemaakt wat betreft bezuinigingen.

KVN