De Grand Prix van de Verenigde Staten keert vanaf 2012 terug op de Formule 1-kalender. Niet in New York, zoals verwacht, maar in Texas.

In Austin wordt een nieuw circuit aangelegd waar in ieder geval tot en met 2021 de Amerikaanse Grand Prix wordt verreden. Bernie Ecclestone maakte de deal dinsdagavond bekend.

“Voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 wordt in de Verenigde Staten speciaal voor de Formule 1 een complex van wereldklasse aangelegd”, aldus de commerciële baas van de sport tegenover Autosport. Ecclestone hoopt dat met de nieuwe baan de glorietijden van Watkins Glen herleven en de Formule 1 een vaste basis vindt in Amerika.

Met de terugkeer van de Formule 1 naar de Verenigde Staten gaat een wens van velen in vervulling. Voor de fabrikanten en sponsoren is Amerika immers een belangrijke afzetmarkt. Bovendien geeft een race in de Verenigde Staten het wereldkampioenschap meer status.

Hoewel in Texas vooral NASCAR een grote populariteit kent, betreedt de Formule 1 een gebied met autosportminnend publiek. Bij eerdere locaties voor de Amerikaanse race, waaronder Indianapolis, Detroit, Phoenix en Las Vegas, ontbrak het daar vaak aan.

Zelfs na het debacle op Indianapolis in 2005, waar alle Michelin-teams na de opwarmronde de pits in doken, kent de Formule 1 echter nog een grote schare fans in de Verenigde Staten.