Opnieuw problemen in België. Waar Bernie Ecclestone onlangs nog vertelde dat de problemen rond Spa bijna waren opgelost, zijn de wolken die boven het voortbestaan van de race hangen nu donkerder dan ooit. Volgens MR-fractieleider Serge Kubla wordt de Belgische Grand Prix in 2006 niet verreden. Kubla baseert zich op nieuws uit kringen rond Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Er zijn nog steeds gesprekken gaande tussen Ecclestone en de Waalse onderhandelaars, maar tegenover Het Laatste Nieuws vertelt Kubla nu dat de Grand Prix van België in 2006 geen doorgang vindt.

Dit nieuws staat in schril contrast met andere recente berichten uit de Ardennen, waarin juist werd meegedeeld dat het nagenoeg zeker was dat de race op Spa-Francorchamps door zou gaan in 2006. Het circuit kwam in de problemen na het faillissement van de promotor. De politiek heeft daarna haar best gedaan de race te redden, maar afgaande op de uitlatingen van Kubla lijkt dit niet te zijn gelukt.

Kubla maakt de Waalse regering het verwijt dat er te laat ingegrepen zou zijn, dit had al bij het ontstaan van de eerste problemen in juni 2005 moeten gebeuren. Ook had er beter ingespeeld moeten worden op de geëiste verbouwing van de voorzieningen in de Ardennen. De aanpassingen aan het circuit (onder meer uitbreiding van de paddock) moeten voor 17 september 2006 zijn afgerond, want dan staat de race op het programma. Maar nu een akkoord uitblijft begint de tijd te dringen. Het op tijd realiseren van de verbouwingen was één van de eisen die Ecclestone had gesteld om de promotie van de race op zich te nemen.

,,De problemen werden niet aangepakt, in plaats daarvan werd er één groot politiek spel van gemaakt. De zaken zijn gedramatiseerd en volgens zijn er onderhandelingen gestart over een nieuw contract. Daar lag het probleem echter niet”, foetert Kubla. ,,Ik was het doelwit van al hun aanvallen, alleen maar omdat ze zelf de schuld niet op zich wilden nemen.”

Kubla besluit door de regering op te roepen alles in het werk te stellen voor een terugkeer van de race in 2007.

KVN