België baalt. Het verlies van de Grand Prix op het circuit van Spa Francorchamps kwam voor iedereen als een flinke teleurstelling, maar met name de Waalse regering wil voorkomen dat zoiets in de toekomst nogmaals gebeurt. Een plan voor de komende jaren ligt inmiddels op tafel

Die plannen zijn niet de minste. De Waalse regering is bereid om flink wat geld te pompen in het behoud van de Belgische Grand Prix. Zo krijgt Formule 1-baas Bernie Ecclestone een kleine 17,9 miljoen euro toegeschoven om het circuit flink onder handen te nemen. Het geld is bedoeld om extra plaatsen voor de toeschouwers te creëren (zo’n 24.600) en om het kijkcomfort te verhogen. Daarnaast ontvangt Ecclestone nog eens achttien miljoen euro om zijn eigen financiën veilig te stellen, mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.

Met dit contract hoopt België van 2007 tot 2011 zeker te zijn van een Grand Prix. De Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, wachtte geen dag na de bekendmaking dat de Grand Prix geannuleerd zou worden, om in actie te komen. Zo kreeg hij het naast het opgestelde contract voor elkaar, dat Wallonië de 14,6 miljoen euro boete niet hoeft te betalen aan Ecclestone.

De Formule 1-baas heeft het contract officieel nog niet geaccepteerd, maar de kans is groot dat hij dat binnenkort zal doen. Tenslotte krijgt hij flink wat miljoenen op zijn rekening bijgeschreven en mag hij de Grand Prix’ zelf organiseren. Dat betekent dat alle inkomsten (van de verkochte kaartjes tot aan de merchandising) naar Ecclestone gaan.

De Waalse regering hoopt met het veiligstellen van de Belgische Grand Prix in de komende jaren, de regio rondom het circuit een economische impuls te geven.

LP