Sutton Images
Daan de Geus
9 mei 2017
Het verschil tussen een topteam als Mercedes en een subtopper als Williams zit hem volgens Valtteri Bottas niet alleen in de middelen, maar ook mentaliteit van deze teams.
Bottas maakte afgelopen winter de overstap van Williams naar Mercedes. Na 77 Grands Prix en negen podiumplekken met Williams, had hij maar vier wedstrijden voor Mercedes nodig om zijn eerste overwinning te boeken.
Het verschil in budget en technische middelen tussen topteam Mercedes – de kampioen van de afgelopen drie seizoenen – en Williams, dat in 2016 als vijfde bij de constructeurs finishte, is evident. Volgens Bottas is er los daarvan ook een, in zijn ogen begrijpelijk, verschil in mentaliteit.
“Mercedes weet hoe je moet winnen. Het is een team dat een enorme zucht heeft – een enorme honger – naar titels en zeges. Als er gewonnen wordt, loopt iedereen ook heel happy rond, maar als we geen goede dag hebben, is iedereen erg teleurgesteld”, vertelt Bottas aan Autosport.
“Voor een team in de middenmoot of een subtopper is een dergelijke mentaliteit echter tricky, lastig. Als je het goed doet, word je namelijk misschien alsnog maar derde of vierde. Dat is dan succes”, zo heeft Bottas van 2013 tot en met 2016 bij Williams wel ervaren dat de realiteit daar anders is.
Behalve dat de instelling en manier van denken anders zijn bij een absoluut topteam als Mercedes, heeft dat team uiteraard ook ‘veel meer middelen en mensen’, zoals Bottas aankaart. “Dat betekent dat je je tegelijkertijd voor de volle honderd procent op verschillende zaken kan concentreren, terwijl kleinere teams compromissen moeten sluiten.” “Kleinere teams concentreren zich eerst op het één en dan op het ander. Als je meer middelen hebt, kun je meer tegelijk doen. Zo ontwikkel je je auto sneller en loopt alles operationeel veel makkelijker.”
MiddelenBehalve dat de instelling en manier van denken anders zijn bij een absoluut topteam als Mercedes, heeft dat team uiteraard ook ‘veel meer middelen en mensen’, zoals Bottas aankaart. “Dat betekent dat je je tegelijkertijd voor de volle honderd procent op verschillende zaken kan concentreren, terwijl kleinere teams compromissen moeten sluiten.” “Kleinere teams concentreren zich eerst op het één en dan op het ander. Als je meer middelen hebt, kun je meer tegelijk doen. Zo ontwikkel je je auto sneller en loopt alles operationeel veel makkelijker.”
Gerelateerd nieuws
Startnummer 44: Hoe Lewis Hamilton zijn vader eert (en zijn kenteken)
11 januari 2025 13:00 - Nieuws
Williams onthult 2025-auto op Valentijnsdag, nog voor F1 75-evenement
10 januari 2025 13:30 - Nieuws
Mercedes heeft spijt van reactie op Silverstone-crash Verstappen: ‘Relatie verzuurde behoorlijk’
10 januari 2025 08:00 - Nieuws