Brabham-team werkt aan terugkeer in de autosport
Sutton Images
Vincent Sondermeijer
25 september 2014
In de jaren ’60, ’70 en ’80 won Brabham wereldtitels en races, maar in 1992 ging het team failliet. Nu wil David Brabham, zoon van de legendarische oprichter Jack Brabham, het team weer terugbrengen in de autosport – en wie weet, op een dag de Formule 1.
De komende drie jaar moet het team mee gaan doen aan het World Endurance Championship (WEC), in de LMP2-klasse. Het is de bedoeling om daarna, in 2018, met een eigen ontwerp mee te gaan doen in de LMP1-klasse, waar nu merken als Audi, Porsche en Toyota actief zijn. “Ik droom er al lang van om het Brabham-team terug op de baan te zien – om voort te zetten waar mijn vader in de jaren ’60 mee is begonnen”, zegt David. Maar de plannen van Brabham gaan verder: “Wie weet waar we terecht kunnen komen? Ik hoop in de Formule 1.”
De manier waarop Brabham zijn droom probeert te verwezenlijken, is een bijzondere. Het project zal namelijk grotendeels gebaseerd zijn op crowdfunding, een primeur in de racerij. “Ik zag er geen brood in om het team op de traditionele manier weer van de grond af op te bouwen. Als we Brabham terug willen brengen, moeten we het anders aanpakken. Ik geloof in de kracht van collectief denken, en dit model zal op een nieuwe manier van Brabham weer een winnend team maken.”
Het initiatief draait om een aantal speciale webapplicaties, waarmee zowel geïnteresseerde fans, coureurs als technici na hun donatie op de hoogte worden gehouden van de voortgang. “Het laat de mensen vanaf de vroegste fase van het crowdfundingproject deel uitmaken van ons avontuur”, zegt Brabham. “De mensen kunnen met ons meegroeien. Het brengt de fans dichter bij de actie, en het inspireert coureurs en technici. Je kunt deel uitmaken van dit nieuwe, maar ook historische raceteam.”
Of de operatie echt van de grond zal komen, moet zich de komende tijd uit gaan wijzen. Het eerste doel van de crowdfundingactie is gesteld op iets meer dan 300.000 euro, waarmee de absolute basis van het project gelegd kan worden. Pas als latere doelen, uiteindelijk oplopend tot tien miljoen euro, gehaald worden, kan het team in 2015 daadwerkelijk deelnemen aan het WEC.
Gerelateerd nieuws