Flavio Briatore moet er voor zorgen dat de Formule 1 in de toekomst niet meer als saai kan worden omschreven. En het spektakel dat de sport voortbrengt, moet van het circuit komen en niet vanuit de paddock.Nadat al bekend was geworden dat de FOTA en de FIA een akkoord hebben gesloten en de sport is gered, komen er steeds meer details naar buiten. Zoals over de taak die Briatore op zich neemt.

De teambaas van Renault gaat er samen met de FIA en FOM, het bedrijf van Bernie Ecclestone dat de tv-rechten van de sport beheert, voor zorgen dat de sport dankzij strijdende coureurs weer een spektakel wordt.

“Flavio gaat in conclaaf met de beheerder van de commerciële rechten (Ecclestone, red.) om te bespreken wat er moet gebeuren om de sport aantrekkelijker te maken”, bevestigt FOTA-topman Luca di Montezemolo. Martin Whitmarsh: “De wensen van de fans worden hierbij zeker niet genegeerd.”

Whitmarsh wijst hierbij op de peilingen die de FOTA heeft gehouden onder de toeschouwers. Hoewel de FIA deze uitkomsten, ondanks aandringen van de constructeursbond, links heeft laten liggen, wordt de stem van de fans absoluut gehoord, verzekert de teamchef van McLaren.

Hij vervolgt: “De resultaten van onze rondvraag hebben enkele conclusies en voorstellen opgeleverd die we ook hebben aangedragen bij de FIA. Helaas heeft de autosportbond zich hier toentertijd niet voor open gesteld. Dat zal in de toekomst anders zijn.”

“Het gaat er niet alleen om wat wij (de teams, red.) willen”, vervolgt Whitmarsh, die zijn oor graag te luister legt bij de supporters. “We moeten weten wat het publiek wil en zorgen dat we inspelen op deze wens. Dan denk ik aan de showelementen in de sport, het spektakel en de manier waarop informatie wordt gecommuniceerd.”

KVN