De terugkomst van de Grand Prix van Canada op de Formule 1-kalender is bijna rond. Dat heeft de burgemeester van Montréal laten weten. Naar verluidt neemt Bernie Ecclestone genoegen met een bedrag dat fors lager is dan wat hij eind vorig jaar voorstelde.Eind vorig jaar liepen de onderhandelingen tussen de Canadese Grand Prix-organisatie en Bernie Ecclestone voor een nieuwe, vijfjarige deal stuk. Ecclestone vroeg een prijs waar de Canadezen onmogelijk mee akkoord konden gaan.

En dus staat de Canadese Grand Prix dit seizoen niet op het programma. Daardoor wordt er voor het eerst in de historie van de Formule 1 niet in Noord-Amerika gereden.

Canada zette alles op alles om haar race terug te krijgen op de kalender, maar de onderhandelingen leken weinig op te leveren. Totdat Ecclestone vorige week plotseling liet weten dat een hereniging aanstaande was.

Donderdag bevestigde de burgemeester van Montréal, Gerald Tremblay, dat een nieuwe overeenkomst bijna rond is. “We zijn bezig om de afspraak af te ronden. Er zijn nog wat oude afspraken die opnieuw besproken moeten worden”, liet hij weten, aldus de Canadese pers.

Tremblay stelde dat Montréal haar status van één van de grootste Grands Prix van de wereld wil herstellen. Details van de nieuwe deal moeten nog uitgewerkt worden.

Volgens de krant Globe and Mail heeft Ecclestone zijn bod van eind 2008 met maar liefst 100 miljoen dollar verlaagd. Destijds wilde hij een nieuwe deal voor 175 miljoen dollar, nu zou dat gereduceerd zijn tot 75 miljoen.

De druk van de FOTA om naar Canada terug te keren, zou een reden kunnen zijn dat Ecclestone bakzeil heeft gehaald. Ook de economische crisis kan hebben meegespeeld. Daardoor zou hij eerder een lager bedrag accepteren.

JK