Er komt in 2009 definitief geen Grand Prix in Canada. Vannacht hebben de vertegenwoordigers van de stad Montréal bekendgemaakt dat de onderhandelingen met Bernie Ecclestone op niets zijn uitgelopen.Het belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen bleek – zoals zo vaak – geld. Gerald Tremblay, de burgemeester van Montréal, liet weten dat Ecclestone ‘onredelijke eisen’ stelde, wilde hij de Grand Prix doorgang laten vinden. Montréal is absoluut niet in staat om de enorme bedragen die Ecclestone’s FOM eist op te hoesten.

,,De financiële eisen van de FOM zijn te zwaar voor onze belastingbetaler om eraan te kunnen voldoen”, zegt Tremblay. Raymond Bachand, de minister van Toerisme, laat weten dat Ecclestone nu aan de bal is: ,,Tenzij hij hij zijn eisen bijstelt en kiest voor een andere aanpak, is er in 2009 geen Grand Prix in Canada.”

Uit documenten die de Canadese organisatoren hebben vrijgegeven, blijkt dat Ecclestone voor het toestaan van de Grand Prix in hun land een bank- of overheidsgarantie eist 143 miljoen dollar over een periode van vijf jaar. De organisatie zou in 2009 bijna 26 miljoen dollar moeten betalen om de race te mogen organiseren; dat bedrag zou in de volgende vijf jaar jaarlijks met 5 procent stijgen.

Ook blijkt dat Ecclestone zijn bekende overvaltactiek heeft gebruikt: op 7 oktober 2008 kregen de Canadezen te horen dat hun Grand Prix van de kalender is geschrapt. In daaropvolgend topoverleg kwam de Britse Formule 1-baas met zijn exorbitante eisen. Ondanks koortsachtige activiteit van alle betrokken instanties om hem ertoe te bewegen wat water bij de wijn te doen, heeft Ecclestone sindsdien geweigerd om zijn originele eis af te zwakken.

DP