Champcar komt naar Nederland. De Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1 heeft een vijfjarig contract afgesloten met het circuit in Assen, vooral bekend geworden door het organiseren van de motorraces. De eerste Champcar-race in Nederland staat voor 16 september 2007 op de kalender.


Assen is officieel gezien niet de organisator van het evenement, dat is Champ Car Europe BV. Bart Rietbergen bereikte vrijdag namens de promotor een overeenkomst met Kevin Kalkhoven, zeg maar de Amerikaanse Bernie Ecclestone. ,,De organisatie heeft ons contractueel toegezegd dat er minimaal 22 auto’s aan de start staan”, vertelt Rietbergen in De Telegraaf.

In Assen is men zeer gelukkig met de komst van de Amerikaanse raceklasse, zo laat Jaap Timmer, woordvoerder van de Stichting Circuit van Drenthe weten. ,,Autosportevenementen van dit kaliber hadden we nog niet op onze kalender staan. Naarmate onze gesprekken met de heer Rietbergen vorderden kregen we steeds meer interesse. Daarop hebben we besloten het derde weekend in september vrij te houden voor de Champcar-race. Op dit moment zijn we met alle plezier bezig met het invullen van de laatste details.”

Dit seizoen rijden Nicky Pastorelli en Charles Zwolsman in de Champcar-serie. Het is de bedoeling dat één van de twee coureurs volgend seizoen met reclame voor de race op Assen op de bolide rond zal rijden. Beiden krijgen echter geen directie financiële steun van Rietbergen, maar juist door dit bericht lijkt het desondanks aannemelijk dat op z’n minst één van de twee coureurs ook volgend seizoen in de klasse rijdt.

Er wordt ook gesproken over races in Duitsland (op een nog nader te bepalen circuit) en Portugal (Estoril). In 2001 werden er al Champcar-races georganiseerd in Europa, toen werd er gereden op de Lausitzring en op de oval in het Engelse Rockingham. Die race op de Lausitzring brengt tot op de dag van vandaag nog altijd de herinnering boven aan het afschuwelijke ongeval van Alex Zanardi, die toen bijna het leven liet.

KVN